Pierre Gasly 'gematst' door FIA na pitlane overtreding São Paulo

De FIA heeft even een oogje dichtgeknepen bij het hardrijden van Pierre Gasly in de pits van Interlagos. Door de Fransman een tijdstraf, maar géén strafpunten te geven heeft de organisatie kunnen voorkomen dat Gasly zijn schorsing kon triggeren.

Pierre Gasly 'gematst' door FIA na pitlane overtreding

Pierre Gasly bevindt zich momenteel op glad ijs. De AlphaTauri-kopman heeft in de laatste twaalf maanden al tien strafpunten op zijn licentie verzameld. Dat zijn er slechts twee verwijderd van een door de FIA-opgelegde schorsing voor één wedstrijd. Nu Gasly op het punt staat om te verkassen naar het team van Alpine zou hij die straf graag inlossen voor het begin van het nieuwe seizoen.

Professionele overtreding

Het liefst had Pierre zijn straf afgelopen weekend in Brazilië al op zich genomen. De laatste race voor AlphaTauri is immers niet zo belangrijk, en Nyck de Vries kan waarschijnlijk toch wel even in komen vallen.

Met een overtreding in de pits, waarbij hij 1.8 kilometer per uur harder reed dan de snelheidslimiet, leek Gasly het al voor elkaar te krijgen. Door de tijdstraf en twee bijbehorende strafpunten die er voor de overtreding stonden kwam het allemaal perfect uit voor Pierre.

Matsen om te straffen

Dat vonden ze bij de FIA echter ook. De stewards besloten namelijk om niet mee te werken aan de vermoedelijke spelletjes van de Fransman. In plaats van een tijdstraf én strafpunten kreeg Gasly namelijk alleen de vijf seconden aangemeten. Hierdoor hangt de mogelijk schorsing nog steeds boven zijn hoofd.

Nog een keer over de schreef gaan heeft bovendien geen enkele zin meer, aangezien de schorsing zal gelden voor zijn eerste race met Alpine in 2023. En dat is nu net wat Pierre probeerde te voorkomen. Zo is het niet geven van een straf in dit veel geval erger dan het wel doen. Wederom laat de FIA zien creatief om te kunnen gaan met het interpreteren van hun eigen reglementen.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool