Max Verstappen grijpt derde pole op rij in Abu DhabI!

Max was voor de derde keer op rij de snelste man tijdens de kwalificatie op Yas Marina. Sergio Perez maakte er meteen een belangrijke 1-2 van!

Verstappen grijpt derde pole op rij in Abu Dhabi!

Q1

Haas, AlphaTauri, William en Aston Martin stuurden allemaal tegelijk hun auto's naar buiten, waardoor er meteen een Monza-achtige file ontstond op de outlap. Gelukkig verliep alles zonder incidenten. Uiteindelijk bleken de tijden ook dicht bij elkaar te liggen, met vijf auto's binnen twee tienden van elkaar.

Charles Leclerc was de eerste van de toppers die een tijd neer wist te zetten, maar de Ferrari had opnieuw de pace niet. De Monegask was bijna vijf tienden langzamer dan Sergio Perez, die op zijn beurt met een fractie van een seconde verslagen werd door Max Verstappen.

Carlos Sainz sloot vervolgens aan als derde, op drie tienden van Verstappen. Na de eerste run waren de Mercedessen geen factor: George Russell was vijfde op acht tienden achterstand, terwijl Lewis Hamilton iets langzamer was op P7.

Bij de tweede run was er wederom een flinke trein langzame auto's in de derde sector, waardoor de aanstormende Sebastian Vettel langs vier bijna stilstaande concurrenten knalde. Esteban Ocon reed zelfs zo langzaam dat zijn wagen zichtbaar bijna afsloeg. Seb werd echter niet al teveel gehinderd, want zijn tijd was uiteindelijk goed genoeg voor een indrukwekkende zesde plek.

Mick Schumacher maakte het Duitse feestje compleet met een elfde tijd, terwijl de Mercedessen en de Red Bulls elkaar in de weg reden op hun outlap. Lewis Hamilton trof een vrijwel stilstaande Max Verstappen aan en George Russell ergerde zich aan de rondtokkelende Sergio Perez. Uiteindelijk wist geen van de topteams zich te verbeteren. Ferrari besloot zelfs beide auto's binnen te houden.

Q2

In een poging het verkeer voor te zijn stuurde Mercedes meteen beide coureurs naar buiten. De pace van zowel Lewis Hamilton als George Russell was echter wederom weinig indrukwekkend. Datzelfde gold voor Charles Leclerc, die slechts 0,018 van een seconde sneller was dan Russell. Teamgenoot Sainz liet zijn hoe het moet door drie tienden sneller te gaan, maar de Spanjaar kon niets uitrichten tegen de Red Bulls,

Max Verstappen snoepte nog eens twee tienden van de tijd van Carlos af, maar de echter verrassing was Perez. De Mexicaan ging nog eens een dikke vier tienden van een seconde sneller dan zijn teamleider. Over de boordradio klaagde Max over een gebrek aan grip op de achteras.

Bij de tweede run opende Mercedes wederom de dans. Hamilton wist meteen een tiende onder de tijd van Verstappen te duiken en pakte daarmee P2. George Russell bleef steken op de vierde stek. Over de radio verbaasde Lewis zich over het feit dat hij nog altijd 3,5 tienden achter Perez zat.

De Ferrari's leken even onder druk te staan, maar met een sterke tweede run pakten Leclerc en Sainz P2 en P3. Verstappen verbeterde zich tot op twee tienden van Perez, maar bleef daardoor vierde. Indrukwekkender was de ronde van Sebastian Vettel: ondanks hinder van Checo in de laatste bocht ging de ervaren Duitser naar een achtste tijd.

Q3

Bij het aangaan van het groene licht waren er al meteen problemen voor Red Bull. De wagen van Max Verstappen sloeg namelijk af in de pits, waardoor hij bijzonder laat de baan op kwam.

Perez vroeg meteen naar wat er aan de hand was, waaruit we af konden leiden dat Red Bull eigenlijk van plan was beide auto's tegelijk op de baan te krijgen voor de slipstream, net als vorig jaar. Dat plannetje viel door de startproblemen echter in het water.

In de tussentijd zetten de Ferrari's de pace. Sainz voerde de tabel aan vóór Leclerc, totdat Sergio Perez tussen de twee steigerende paarden kwam. Maar toen was het eindelijk tijd voor de ronde van Verstappen. Ondanks mindere tijden in de eerste twee sectoren wist de Nederlander in de slotfase veel tijd goed te maken. Met drie tienden voordeel ging hij naar de provisionele pole.

Na de eerste runs was het Verstappen, Sainz, Perez, Leclerc, Hamilton, Russell, Vettel, Ricciardo, Ocon en Norris.

Op zijn tweede run kwam Charles Leclerc op naar P2, maar de tijd van Verstappen bleef buiten bereik. Als klap op de vuurpijl schaafde Max nog even iets meer dan een tienden van zijn eigen tijd af.

Teamgenoot Sergio Perez pakte eindelijk de beloofde slipstream mee en pakte met minimale marge de tweede stek af van Charles, een cruciaal resultaat voor het kampioenschap.

Resultaten

Met een derde pole position op rij in Abu Dhabi heeft Max Verstappen opnieuw een nieuw record in handen. Belangrijker is echter de positie van zijn teamgenoot. Met zijn grootste rivaal in het kampioenschap recht achter zich heeft Sergio Perez de druk er vol op staan voor zondag.

Checo staat immers op punten gelijk met Leclerc, waardoor hij koste wat het kost voor de Ferrari zal moeten blijven. Aanhaken bij Verstappen in de race is een goede strategie, maar dan moet Sergio zich niet laten verschalken bij de start. Alles zal dus afhangen van die eerste paar meters.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool