Ferrari CEO hard over 2022: 'Tweede plek is eerste verliezer'

Terwijl de Italiaanse media wild speculeert over de exit en vervanging van teambaas Mattia Binotto voert Ferrari CEO Benedetto Vigna de druk verder op. De Italiaan ziet 2022 als een regelrechte mislukking: de tweede plek is immers voor de eerste verliezer.

Ferrari CEO hard over 2022: 'Tweede plek is eerste verliezer'

Nu het seizoen achter de rug is pakken donkere wolken zich samen boven Maranello. Na een veelbelovende seizoensstart wist de Scuderia met meerdere kunstig uitgevoerde eigen goals alsnog de grip op beide titels te verliezen.

De bizarre strategieën, pitstopblunders en het gebrek aan betrouwbaarheid hebben een donkere schaduw geworpen op een over het algemeen sterk comeback seizoen voor de Scuderia. De top van Ferrari (en de tifosi) zijn dan ook niet bepaald te spreken over de prestaties van de roemruchte renstal onder leiding van voormalig technicus Mattia Binotto.

Voormalig Ferrari CEO Louis Camilleri en Mattia Binotto.

De druk loopt op

Na harde uitspraken van Ferrari en Stellantis-voorzitter John Elkann en speculatie vanuit de Italiaanse media staat de positie van Mattia inmiddels op losse schroeven.

Alfa Romeo chef en Leclerc-manager Frédéric Vasseur werd zelfs al aangedragen als vervanger. Sommige publicaties kwamen zelfs met toekomstige pensionado en ex-Ferrari teambaas Ross Brawn. De druk op Binotto vanuit zijn achterban is duidelijk hoger dan ooit tevoren.

Eerste verliezer

Mattia wordt niet bepaald geholpen door de uitspraken van Benedetto Vigna. De Italiaan nam vorig jaar de positie van Ferrari's CEO over van Louis Camilleri. Vigna zag tegenover CNBC maar weinig positieven in het seizoen van de Scuderia. De tweede plek zegt hem helemaal niets, aangezien de tweede man de eerste van de verliezers is:

"Ik zei het al na het afgelopen kwartaal, ik ben niet tevreden met de tweede plek, want de tweede is de eerste van de verliezers. We hebben wat vooruitgang geboekt. Ik ben blij met de vooruitgang die we geboekt hebben. Ik ben niet blij met de tweede plek. Ik denk dat het team het in zich heeft om zich in de toekomst te verbeteren."

Vigna sloot zijn verhaal af met een licht positief puntje, maar in huize Binotto wordt het hem vast niet in dank afgenomen. De verbetering waar de Italiaan het over heeft kan immers prima gerealiseerd worden zonder Binotto. De tijd zal het leren of Mattia uiteindelijk toch de zak zal krijgen. De tifosi zijn er in ieder geval al meer dan klaar voor.

Formule 1
  • BrunoPress