Binotto kijkt terug op wisselvallig 2022: 'We moeten op alle gebieden een stap zetten'

Na de laatste race van het seizoen durfde Ferrari's capo eindelijk een keer niet all problemen bij de auto te leggen. Volgens Mattia is de Scuderia gewoonweg nog niet klaar voor een titelcampagne. Volgend jaar moeten er in Maranello op alle gebieden stappen gezet gaan worden.

Binotto kijkt terug op wisselvallig 2022: 'We moeten op alle gebieden een stap zetten'

Na een ijzersterke start van het seizoen, waarin de F1-75 de beste auto van het veld leek te zijn, eindigde Ferrari beide kampioenschappen alsnog als tweede. Door grillige betrouwbaarheid, bizarre strategieën, klungelige pitstops en kostbare rijdersfouten verloor de Scuderia na de GP van Spanje de aansluiting met Red Bull en Max Verstappen.

Terwijl alles om hem heen omviel en in brand vloog bleef teambaas Mattia Binotto echter steeds wijzen naar de tekortkomingen van de auto die in de openingsfase van het seizoen zo snel was geweest. Erkennen dat er meer aan de hand was leek geen optie te zijn, ondanks de zichtbare frustratie bij kopman Charles Leclerc.

Geen zin in de titel

Na afloop van de Grand Prix van Abu Dhabi werd Binotto door F1 TV's Rosanna Tennant voor de vorm nog even gevraagd naar zijn visie op het seizoen van 2022. Nu de druk eraf was durfde de lange Italiaan opeens een stuk meer te zeggen. Mattia begon zijn verhaal echter nog even met de spreuken die hij aan het begin van het seizoen de ether in slingerde: Ferrari was namelijk helemaal niet van plan om mee te strijden voor de titel:

Het is geweldig en het was belangrijk voor ons om dit weekend goed te finishen. Het was een solide prestaties van beide coureurs dit weekend. P2 bij de constructeurs en de rijders is het resultaat van het hele seizoen, niet alleen vandaag.

Niemand had verwacht dat Ferrari zo sterk zou zijn aan de start [van het seizoen]. In 2020 en 2021 hadden we een paar ups en downs. We wilden competitief zijn in 2022, winnen is een hele andere stap. We hebben nog steeds veel te leren - daar zijn we ons bewust van - maar daar werken we nog steeds aan. Volgend jaar is weer een nieuwe uitdaging.

Stap vooruit op alle fronten

Op de vraag wat de sterke en zwakke punten van zijn team waren reageerde Binotto voor de verandering serieus. De Scuderia moet in zijn ogen nog altijd veel leren. Op letterlijk elk gebied en elk niveau moet het team nog stappen gaan zetten:

"Ons sterke punt is dat we verenigd bleven. Zelfs in moeilijke situaties probeerden we verenigd te blijven."

"Een zwak punt is dat we nog veel te leren hebben, wat betekent dat we in elk gebied nog een stap vooruit moeten gaan zetten. Het is niet een enkel gebied. Zeker wat betreft de strategie en pitstops, maar ook de auto. De betrouwbaarheid moet verbeteren, en de snelheid moet verbeterd worden, want op de baan hebben we een goede auto voor de kwalificatie, maar niet een auto die goed genoeg is voor de race."

Geen beloftes

Ondanks zijn uitspraak midden in het seizoen - waarbij hij suggereerde de overgebleven tien races te zullen winnen - durfde Mattia geen beloftes te doen voor 2023. Verder dan 'we zullen het proberen' kwam het niet. Net zoals dit seizoen hoeven we volgend jaar dus géén titelcampagne te verwachten van de Italianen:

"Ik denk dat het een moeilijke stap is om te gaan van competitief zijn naar [titels] winnen. Ik denk dat de verwachting hoog op laten lopen verkeerd zou zijn, want er ligt nog een grote uitdaging voor ons. Maar we zullen het proberen te doen."

"Vandaag was de auto niet snel genoeg in de race, dus daar is een gat dat we moeten verbeteren. Bovendien moeten we verbeteringen doorvoeren wat betreft de fouten die we gemaakt hebben dit seizoen."

Formule 1
  • BrunoPress