VIDEO: de allerlaatste officiële Holden burnout

Supercars-racer Shane van Gisbergen vierde zijn derde titel in typische Aussie-stijl. De Nieuw-Zeelander pakte het laatste kampioenschap voor spookmerk Holden en zette meteen een toffe burnout in.

VIDEO: de allerlaatste officiële Holden burnout

Het is inmiddels alweer twee jaar geleden dat General Motors de stekker uit Holden trok. Het Australische merk was al jaren aan de verliezende hand, onder andere door een sterk veranderende markt. Steeds minder mensen hadden immers trek in een grote, maar niet al te luxe en verfijnde sedan. De iconische Commodore verdween daardoor technisch gezien al in 2018, toen de VF-generatie vervangen werd door de ZB, een omgekatte Opel Insignia.

In de autosport leefde Holden echter gewoon door. De panelen van de Commodore werden namelijk gewoon nog gebruikt op het Supercars-chassis. In tegenstelling tot de straatauto was die wagen nog gewoon een ouderwetse achterwielaandrijver met een vette vijfliter V8 in het vooronder. Afgelopen weekend kwam er aan het competitieve leven van de spook-Holden echter toch een einde.

Driedubbel feest

Tijdens de recent van de ondergang geredde Adelaide 500 werd de Commodore voor het laatst ingezet in Supercars. Het afscheid van het model viel samen met de derde titel voor Nieuw Zeelander Shane van Gisbergen. De overwinning van teamgenoot Broc Feeney in de tweede race op het stratencircuit gaf een driedubbele reden voor een feestje.

Shane maakte van de gelegenheid gebruik door een paar fijne donuts te draaien en een vette burnout te doen. Hij kreeg het daarbij zelfs voor elkaar om de auto in de burnout vast te zetten en uit te stappen om de beker op te halen.

Tweede leven

De topklasse Holdens worden volgend jaar vervangen door de Gen3 Chevrolet Camaro, waardoor er het Camaro vs Mustang-gevecht voor het eerst sinds de sixties hervat wordt. Met iets minder vermogen, minder gewicht en minder downforce moet de nieuwe generatie meer spektakel op gaan leveren.

Voor de echte diehard Holden-fans is het feestje echter nog niet helemaal over. De Supercars-Holdens kunnen namelijk nog gezien worden in de lagere Super2-klasse, waar oudere chassis in handen komen van kleinere teams en opkomende coureurs. De auto's die na dit seizoen afgeschreven zijn zullen dus nog een lang tweede leven beschoren zijn.

Cargasm
  • Repco Supercars Championship