Chevrolet Camaro Supercar vervangt laatste stukje Holden

Met de nieuwe 'Gen 3' Camaro Supercar wordt het ooit zo trotse Holden merk definitief uitgewist. De dikke Chevy zal vanaf 2023 de strijd aan gaan met de Ford Mustang.

Chevrolet Camaro Supercar vervangt laatste stukje Holden

De Australische auto-industrie draaide eigenlijk maar om één ding: Ford vs Holden. De lokale afdelingen van de Amerikaanse giganten gingen elkaar decennialang te lijf met allerlei bijzondere creaties. Helaas bleven de Falcon en Commodore niet eeuwig populair.

Zware concurrentie vanuit Japan en Korea en een sterk veranderende industrie maakten een einde aan Ford's Australische productie in 2016. Holden volgde een jaar later, maar probeerde het nog vol te houden met een omgekatte Opel Insignia: de ZB Commodore.

Net als in 1978 moest een aangepaste Opel Holden gaan redden.

Crisis-Commodore

Ondanks het feit dat de Commodore zijn leven begon als een Opel was het Australische publiek niet gediend van de goedkope rebadge. De ZB Commodore werd een enorme flop. De auto gaf echter wel een nieuwe impuls aan Holden's raceafdeling.

Met het plaatwerk van de ZB konden de Holden-teams in het populaire Supercars kampioenschap weer een paar jaar door. Terwijl de Falcon in 2019 vervangen werd door de Mustang, zette de Commodore nog vrolijk door. Bijna een jaar na het opheffen van Holden als merk rijdt de Supercars-versie nog altijd rond.

Triple Eight Racing Holden ZB Commodore met Max Verstappen aan boord.

Gen 3 Camaro

De opvolger is echter al onthuld: Chevrolet' Camaro. Ironisch genoeg is die auto juist gebaseerd op een afgeleide van Holden's Zeta-platform. De Chevy is onderdeel van de nieuwe Gen 3-generatie, met minder vermogen (600 vs 650 pk), maar ook minder gewicht en minder downforce. Hierdoor moeten de Supercars moeilijker te rijden worden en meer spektakel opleveren.

Bovendien zijn de buizenframes aangepast om de silhouetten van de straatauto's beter te vertegenwoordigen. Zo hoopt Supercars meer fabrikanten aan te trekken. De in 2020 gepresenteerde Mustang was namelijk over het oude chassis heen getrokken, wat een ongemakkelijk gezicht opleverde.

De originele Mustang Supercar had komische proporties

Chevrolet Racing Australia

In voorbereiding op Gen 3 heeft General Motors de in Australië zo legendarische Holden Motorsport-vlag vervangen door die van het nieuwe Chevrolet Racing Australia. De teams gelinkt aan CRA zullen het moeten opnemen tegen de vernieuwde Ford Mustang Gen 3 op circuits zoals Sydney Motorsport Park, Phillip Island en het iconische Mount Panorama Bathurst.

Rood vs Blauw

Aangezien Nissan, Volvo en Erebus Mercedes het kampioenschap allemaal verlaten hebben is het dus weer zoals vanouds rood tegen blauw. De Camaro Supercar zal in 2023 zijn aantreden doen. Het laatste restje Holden mag dus nog een seizoentje mee, maar de dagen van de ZB Commodore zijn geteld. Je kunt de auto dit weekend nog in actie zien tijdens de speciale editie van de Bathurst 1000.

Autosport
  • Virgin Australia Supercars, Holden, Red Bull Content Pool, Chevrolet Racing