Porsche 918-opvolger is toch onderweg

Porsche CEO Oliver Blume heeft het dan toch bevestigd: er komt een vierde Porsche hypercar. We zullen echter nog even geduld moeten hebben.

Porsche 918-opvolger is toch onderweg

Al meer dan 50 jaar draait het imago van Porsche eigenlijk maar om één auto: de 911. Het model geldt nog steeds als de maatstaf in sportwagenland. Hypercars waren dus eigenlijk altijd bijzaak voor de Duitsers.

De 959 en Carrera GT werden zelfs geboren uit gefaalde raceprojecten. Eigenlijk was alleen de 918 Spyder geen ongelukje. De super-hybride dateert echter alweer van eind 2013. Gezien de tijdlijn vanaf de eerste hyper-Porsche is het dus hoog tijd voor een nieuwe.

Hypercar in de toekomst

Porsche en moederbedrijf VAG zijn de laatste jaren echter druk bezig met het opbouwen van een volledig elektrisch modellenaanbod. Een traditionele hypercar past niet echt lekker in die strategie. Tegenover CAR liet Porsche CEO Oliver Blume echter weten dat er toch gewerkt wordt aan een 918-opvolger:

"Porsche was altijd succesvol met dit type hypercar. Laten zien wat mogelijk is, toekomstige technologieën, geavanceerde producten. We zullen met een hypercar komen als het tijd is om er een op de markt te zetten. Dus hypercars zullen een rol gaan spelen voor Porsche in de toekomst."

Vision 917 Living Legend (2017)

Na 2025

Die toekomst is echter nog vrij ver weg. Porsche zit immers nog midden in de elektrische transitie, waardoor er geen tijd is voor megalomane projecten. De toekomstige hypercar zal daarom nog tot het einde van het decennium op zich laten wachten:

"We concentreren ons op elektrische mobiliteit, we hebben zoveel nieuwe producten de komende jaren en we zullen het juiste moment afwegen om [de hypercar] naar buiten te brengen - wanneer we vooruitstrevende technologie willen tonen. Maar de hypercar is altijd onderdeel van Porsche's strategie. Vóór 2025 zullen we geen hypercar hebben. Later zal het mogelijk zijn."

Vision 918 RS (2019).

Porsche+Rimac

Vision 920 (2019)

Blume liet niets los over hoe de nieuwe hypercar aangedreven zal worden. De twee jaar geleden bekendgemaakte reeks concept cars leek sterk te hinten op een straatversie van de 919 LMP1-machine, maar hier kwam uiteindelijk niets van terecht. Ook het gefluister rond een nieuwe GT1 viel al snel stil.

Gezien de elektrische strategie van het merk en het recente huwelijk met hyper-EV specialisten Rimac laat het recept voor de 918-opvolger zich echter raden. Net als bij Bugatti zal het nieuwe Porsche vlaggenschip ongetwijfeld volgepropt worden met de Kroatische techniek.