Oliegigant sleept EU voor de rechter vanwege verhoogde winstbelasting

Olie en gasconglomeraat ExxonMobil haalt recordwinsten binnen, maar moet hierover opeens meer belasting gaan betalen van de EU. Het concern is het daar niet mee eens en heeft een zaak aangespannen.

Oliegigant sleept EU voor de rechter vanwege verhoogde winstbelasting

De olie en gasprijzen zijn de laatste jaren door het dak gegaan. Aan de pomp werden bestuurders in 2021 al scheel van de enorme bedragen, maar door de invasie van Oekraïne kwamen daar nog eens enorme gasrekeningen bij.

Terwijl consumenten en bedrijven lijden onder de de druk van de opgeblazen prijzen lopen de megaconcerns die het fossiele goud verhandelen uiteraard lachend binnen. Een daarvan is Amerikaanse olie en gasconglomeraat ExxonMobil, in Nederland bekend van de Esso tankstations. ExxonMobil is tweede grootste olieproducent van de wereld na het Chinese Sinopec. In het derde kwartaal van dit jaar haalde het bedrijf omgerekend 18.5 miljard euro winst binnen.

Compenseren met de winst

In een poging de druk op de consument en kleinere bedrijven te verlagen heeft de Europese Unie een hogere winstbelasting opgelegd aan bedrijven zoals ExxonMobil. Het extra geld wordt vervolgens gebruikt voor subsidies en compensatieregelingen. De energierekening steeg in sommige gevallen immers met honderden procenten, waardoor de situatie voor veel mensen niet langer houdbaar werd.

'Oneerlijke' belasting

Bij ExxonMobil konden ze echter geen begrip opbrengen voor de plannen van de EU. Het megaconcern stapt namelijk naar de rechter om de 'oneerlijke' winstbelasting terug te draaien. Het kan volgens de oliemaatschappij immers niet zo zijn dat een bedrijf opeens gestraft wordt voor succes.

Via dochterondernemingen in Nederland en Duitsland is het conglomeraat een procedure gestart bij het Europese Hof van Justitie in Luxemburg. Volgens nu.nl zegt de EU kennis genomen te hebben van de zaak. De procedure zal ongetwijfeld nog even gaan duren en kan de EU potentieel tientallen miljarden aan inkomsten kosten. En dat is geld dat vervolgens niet gebruikt kan worden om de klap van de energieprijzen te verzachten.

Nieuws
  • BrunoPress, iStock