Rookiewatch: dit zijn de F1-debutanten in 2023

Dit seizoenn staat er weer vers bloed op de grid, maar wie zijn die jongens eigenlijk? We duiken even in de geschiedenis van de drie rookies van 2023

Rookiewatch: dit zijn de F1-debutanten in 2023

1. Oscar Piastri

De naam van de 21-jarige Australiër is nog voordat hij ook maar een meter geracet heeft een begrip in de paddock. Harde opstelling van Piastri en manager Mark Webber bij contractperikelen tussen Alpine en McLaren maakten van hem meteen een prominent karakter. Maar waar komt die knul eigenlijk vandaan?

Karting

Piastri begon zijn motorsportcarriere gek genoeg vanaf de zijlijn. Als kleine jongen racete Oscar namelijk radiografische bestuurbare racewagens op nationaal niveau. In 2011 stapte hij echter over naar de kartsport. In 2016 eindigde hij als zesde in het wereldkampioenschap in Bahrein.

Autosport

De Australiër maakte zijn autosportdebuut in de Formule 4 UAE, waar hij in geselecteerde rondes meestreed. Oscar pakte meteen twee podiums en de zesde plaats in het kampioenschap. In 2017 eindigde hij als tweede overall in de Britse F4 met zes overwinningen.

Na een moeilijk 2018 begon een lange reeks kampioenschappen. In drie opeenvolgende jaren pakte hij de Formule Renault Eurocup titel, de FIA F3-titel en de FIA F2-titel.

Formule 1

Vanwege zijn winst in de F2 mocht hij echter niet blijven, waardoor hij een jaartje door moest brengen als test en reservecoureur voor het splinternieuwe team van Alpine. werd klaargestoomd om Fernando Alonso te vervangen, maar koos uiteindelijk eieren voor zijn geld met een controversiële transfer naar McLaren.

Met drie junior titels op rij op zak zijn de verwachtingen hooggespannen rond Piastri. In Lando Norris heeft hij in ieder geval meteen een goede maatstaf gevonden.

2. Logan Sargeant

Vergeleken met Mr. Pastry is onze volgende kandidaat toch vrij anoniem. Logan Sargeant heeft de eer om de eerste Amerikaan in de F1 te zijn sinds Alexander Rossi in 2015, maar de 22-jarige uit Fort Lauderdale Florida heeft op internationaal niveau weinig indruk gemaakt.

Karting

Sargeant maakte in 2008 zijn debuut in de kartsport. Het jaar erop haalde hij de eerste van zeven lokale en nationale titels binnen. In 2015 werd hij wereldkampioen in de KFJ-klasse. Logan werd daarmee de eerste Amerikaan met een karting wereldtitel sinds uiteindelijke NASCAR-coureur Lake Speed in 1978 de 100 cc kroon pakte.

Autosport

Een jaar na zijn karting titel maakte Sargeant net als Oscar Piastri zijn autosport debuut in de Formulea 4 UAE. Hij sloot het winterseizoen van 2016-2017 af als tweede overall met twee overwinningen. Datzelfde jaar stapte hij over naar de Britse F4, waar hij met nog eens twee overwinningen derde werd in het kampioenschap. Gemengde campagnes in de Formula Renault Eurocup, Formula Renault Northern European Cup en de V de V Monoplace Challenge leverden echter minder succes op.

De dalende lijn werd doorgezet in 2019 met een 19de plek overall in de FIA Formula 3. Een overstap van Carlin Buzz Racing naar topteam Prema Racing deed Logan echter goed: de Amerikaan pakte in 2020 een overwinning en werd in het kampioenschap. Het seizoen erop zakte hij met Charouz Racing Systems echter weer af naar P7. Ondertussen kwam hij uit in de Michelin GT Cup en selecte races van de Formule 2.

In 2022 stroomde Sargeant ondanks zijn dipje door naar een fulltime stoeltje in de laatste opstapklasse voor de Formule 1. Met twee overwinningen en vier podiums was hij een solide coureur, maar niet veel meer dan dat. Logan sloot het seizoen af als vierde op 117 punten afstand van kampioen Felipe Drugovich. Sailliant detail: Red Bull Junior Liam Lawson lag slechts een puntje voor op Sargeant.

Vanwege de exit van beroepsprutser Nicholas Latifi heeft Sargeant zijn grote kans gekregen bij het team van Williams. Met Red Bull-reject Alex Albon naast zich heeft hij meteen een goed voorbeeld om zich aan op te trekken. Gezien de nog altijd bar slechte vorm van het team en het ontslag van CEO Jost Capito en technisch directeur FX Demaison is het echter onwaarschijnlijk dat Logan veel zal kunnen laten zien.

3. Nyck de Vries

Oke, dit is natuurlijk een beetje valsspelen. Nyck de Vries heeft natuurlijk zijn debuut technisch gezien al gehad. De ijzersterke invalbeurt voor de zieke Alex Albon op Monza is nog altijd een van de meest veelbesproken momenten van 2022. Toch gunnen we de Nederlander even de spotlight, aangezien hij nu een echte plek op de grid veroverd heeft.

Karting

Als oudste rookie in 2023 heeft de 27-jarige Fries een veel langere racegeschiedenis. Nyck maakte zijn debuut in de kartsport namelijk al in 2004. Na een reeks tweede plaatsen in nationale kampioenschappen in België en Nederland pakte hij in 2008 zijn eerste titels in de Duitse Junior-serie en de WSK KF3. De Vries prolongeerde beide titels het jaar erop en voegde er de CIK FIA European KF3-titel aan toe. In 2010 en 2011 pakte hij twee keer de wereldtitel in de hoofdklasse. In januari 2010 werd Nyck toegevoegd aan het opleidingsprogramma van McLaren.

Autosport

Na het razende succes in de karting viel het autosport debuut van De Vries relatief tegen. In de Eurocup Formule Renault en de Formula Renault Northern European Cup scoorde Nyck in 2012 één overwinning en zes podiums, met een beste eindpositie van vijfde in de Eurocup. Het daaropvolgende seizoen verliep ruwweg hetzelfde. In 2014 vond De Vries echter zijn vorm: met in totaal 14 overwinningen en 22 podiums haalde hij in de Eurocup en de Formula Renault Alps de titel binnen. Dat leverde een promotie op naar de 3,5 liter Formula Renault, waarin hij derde werd.

Na een tegenvallend seizoen in de GP3 en wisselend succes in twee seizoenen Formule 2 veroverde De Vries in 2019 de F2-titel. In mei van dat jaar was hij zijn McLaren-link echter al kwijtgeraakt en bleek er geen ruimte voor hem te zijn op de F1-grid. Nyck verlegde zijn focus daarom naar de Le Mans Series en de Formule E. Met het team van Mercedes wist hij in het seizoen 2020-2021 de eerste elektrische wereldtitel te verzilveren.

Formule 1

Naast zijn elektro-activiteiten nam De Vries in 2020 een rol op zich als de test- en reservecoureur van het Mercedes F1-team. Vanuit die rol werd hij in korte tijd de meest ervaren F1-coureur zonder vast stoeltje. Nyck testte namelijk de Mercedes, Williams en Aston Martin voor zijn plotselinge debuut in Monza. Naderhand mocht hij nog even de Alpine uitproberen en stond hij in Brazilië zelfs klaar in een McLaren-overall om de zieke Lando Norris potentieel te vervangen.

Uiteindelijk bleef het echter bij de inmiddels haast legendarische invalbeurt op Monza, waar hij de zeepkist van Williams Q2 in sleepte en door bekeken rijden een negende plek pakte. na die prestatie hengelden Williams, Alpine en AlphaTauri naar zijn diensten. Door de transfer van Pierre Gasly naar de Franse formatie kwam er voor Nyck een plekje vrij bij het Red Bull-zusterteam.

De Vries neemt plaats naast temperamentvolle en inconsistente Japanner Yuki Tsunoda. Naar verwachting zal hij De Vries de rol van teamleider over gaan nemen van Gasly, aangezien de relatief onervaren Tsunoda daar niet geschikt voor lijkt. Volgens Yuki zal de snelste man die positie vanzelf verdienen, waarvan akte.

Formule 1
  • BrunoPress