Blyat! Nikita Mazepin keert terug op het circuit

Het is zover: Nikita Mazepin heeft zijn weg teruggevonden naar de internationale autosport. De controversiële Rus zal zich gaan vastbijten in de LMP2-klasse van de Asian Le Mans Series.

Blyat! Nikita Mazepin keert terug op het circuit

Sinds de Russische invasie van Oekraïne - mede mogelijk gemaakt door papa Dmitry - is Nikita Mazepin niet bepaald een graag geziene gast in de internationale paddocks. De inmiddels 23-jarige Rus samen met familiebedrijf Uralkali de Formule 1 en de internationale autosport uit gejaagd toen de FIA een standpunt innam tegen Rusland.

Omdat Mazepin weigerde onder een neutrale licentie te rijden was hij veroordeeld tot de eigen landsgrenzen, waar hij prompt een klasseoverwinning behaalde in de lokale variant van de Dakar Rally: de Silk Way Rally.

ALMS

Bijna een jaar na zijn exit is de man die eigenhandig de tweede titel van Max Verstappen ongeldig maakte echter weer terug op het circuit. Aangezien hij en papa Dmitry nog steeds op de zwarte lijst staan in Europa is Nikita uitgeweken naar de Asian Le Mans Series.

Mazepin heeft zich aangesloten bij LMP2-team 99 Racing Team. De Rus zal de Oreca 07 Gibson delen met Lexus GTD Pro coureur Ben Barnicoat en voormalig WTCC-coureur Felix Porteiro, die na tien jaar terugkeert in de racerij.

In een team statement deelde Nikita mee hoeveel zin hij in het nieuwe avontuur had:

"Ik verheug me erop om mijn terugkeer in de racerij te maken in de Asian Le Mans Series. Samen met mijn teamgenoten bij 99 Racing hoop ik een geweldige ervaring te hebben in de sport waar ik van houd."

MazeSpin in endurance?

Mazepin zal voor 99 Racing zijn debuut gaan maken in de endurance racerij. Voor een man die amper door anderhalf uur durende vrije trainingen kon komen zonder te spinnen zal het nog een flinke uitdaging gaan worden om urenlang tussen de lijntjes te blijven.

Het is overigens niet bekend met welke licentie hij aan de start zal gaan verschijnen. De Asian Le Mans Series is immers eigendom van Franse organisatie ACO en wordt verreden onder FIA-reglementen. De restricties op Russische deelnemers blijven dus van kracht. Mazepin's deelname heeft daardoor uiteraard meteen voor de nodige controverse gezorgd.

Autosport
  • BrunoPress, 99 Racing