NASCAR verbiedt legendarische 'video game move'

De spectaculaire actie waarmee NASCAR-coureur Ross Chastain zich vorig jaar de finalerace in reed kan niet langer door de beugel. Vanwege het veiligheidsrisico doet de organisatie de move in de ban.

NASCAR verbiedt legendarische 'video game move'

Afgelopen oktober wist Ross Chastain vriend en vijand te verbazen met een gedurfde en creatieve actie in de slotfase van de XFinity 500 op de Martinsville Speedway. De 30-jarige Amerikaanse meloenenboer won in één bocht vijf plekken door zijn Camaro tegen de muur te zetten en vol gas te geven.

De stockcar kaatste langs de muur zonder te spinnen, waardoor Chastain rivaal Denny Hamlin op achterstands kon zetten. De move leverde hem een ronderecord en een plekje in de Championship 4 finalerace op.

GameCube

Na de race verklaard Chastain dat de ongewone actie geïnspireerd was door de GameCube-game NASCAR 2005, waarin een dergelijke move vrijwel altijd onbestraft uitgevoerd kon worden.

Ross had geen garantie dat een zeventien jaar oud spel zou vertalen naar de werkelijkheid, maar zonder alternatieven ging hij er vol voor. De actie werd naderhand bestempeld als de 'Hail Melon', een combinatie van 'Hail Mary' en Chastain's achtergrond als meloenenboer.

Game over

Het spektakel leverde Chastain en NASCAR uiteraard een flinke hoeveelheid positieve publiciteit op, maar de organisatie heeft besloten er toch een rem op te zetten. NASCAR heeft geen moeite gedaan om een specifieke regel op te stellen, maar wijst op een bestaande regel die bepaalt dat deelnemers in het algemeen geen actie mogen ondernemen die 'gevaar oplevert voor concurrenten, de officials, het publiek of anderen'. De wagen had immers van de muur af kunnen ketsen en in het pad van de anderen kunnen komen, met alle gevolgen van dien.

Chastain's creativiteit wordt in dit geval dus niet beloond. Helaas betekent dit dat de finish van elk NASCAR-kampioenschap niet zal devolueren tot een ruig potje Burnout. En dat is ergens eigenlijk best wel jammer.