McLaren doet een Ferrari met naam nieuwe F1-wagen

De nieuwste McLaren komt pas maandag uit, maar de naam is al eventjes bekendgemaakt. Met een nieuwe aanduiding neemt het team een bladzijde uit het boekje van Ferrari.

McLaren doet een Ferrari met naam nieuwe F1-wagen

Zoals de meeste F1-teams is McLaren relatief consistent met aanduidingen. Vanaf de oprichting van het team door Nieuw-Zeelandse monteur en coureur Bruce McLarne werden de modellen voorzien van de letter M gevolgd door een nummer en af en toe een extra letter.

De traditie bleef na de dood van Bruce in 1970 in ere, maar eind 1980 werd er een streep door gezet. De overname van het team door Ron Dennis' Project 4-organisatie zorgde ervoor dat elke auto de combinatie MP4 meekreeg. Die gewoonte werd vervolgens van tafel geveegd toen Dennis het team uitgewerkt werd eind 2016, waarna McLaren overging op de afkorting 'MCL'. De nummering bleef echter hetzelfde, waardoor de 2017-auto de MCL32 werd.

McLaren MCL32.

60 jaar McLaren

Voor 2023 breekt McLaren echter opnieuw met traditie. In navolging van Ferrari heeft het team de aanduiding van de nieuwe auto namelijk aangepast om een feestje te vieren. McLaren was normaal gesproken te nuchter voor dat soort fratsen, zeker onder OCD-koning Ron Dennis, maar onder de joviale Zak Brown mag er best wel eens gek gedaan worden.

Het team heeft dan ook een veel betere reden dan '71 jaar sinds de eerste straatauto'. Dit jaar is het namelijk 60 jaar geleden dat Bruce McLaren zijn team oprichtte. Datzelfde jaar bouwde hij meteen zijn eerste auto: de M1A open sportwagen.

M1A naast zijn spirituele opvolger: de Elva.

Drie jaar na de oprichting van het team stapte McLaren ook in de Formule 1 over op eigen materiaal. Na een testperiode met de M2A zette Bruce in 1966 de M2B op de grid. Helaas voor McLaren kwam hij daardoor midden chaotische overgangsjaar van 1,5 naar 3,0 liter motoren terecht. Experimenten met een verkleinde Ford Indy V8 en een kleinere unit van Italiaans fabriekje Serenissima liepen teleurstellend af, al wist Bruce in vier starts twee keer punten te scoren.

Bruce McLaren in de M2B-Serenissima, 1966.

Ter ere van het 60-jarige bestaan zal de nieuwe wagen niet als MCL37, maar als MCL60 door het leven gaan. Het is daarmee de tweede F1-bolide die een 60-jarig jubileum viert, na de Ferrari F60 uit 2009. Het is voor McLaren te hopen dat de MCL60 het dit jaar beter zal gaan doen als dat steigerende paard veertien jaar geleden deed. De MCL60 levert nu al een probleempje op: over drie jaar komt immers het 60-jarige jubileum van McLaren's F1-debuut voorbij. We zijn erg benieuwd wat ze dan in Woking zullen verzinnen.

Formule 1
  • NL Beeld - Proshots / BrunoPress, McLaren