Honda geeft de verbrandingsmotor nog 20 jaar 

De Japanners zijn druk bezig met een inhaalslag op elektrisch gebied, maar de ouderwetse verbrandingsmotor wordt nog niet helemaal vergeten. Met behulp van CO2-neutrale e-fuels moeten de traditionele motoren nog een paar decennia meekunnen.

Honda geeft de verbrandingsmotor nog 20 jaar 

Nu steeds meer overheden verbodsbepalingen doorvoeren en de concurrentie jaren voor ligt zet Honda toch vol in op elektrische auto's. Het merk verbrak zelfs - tegen beter weten in - de officiële banden met Red Bull Racing om zich meer te kunnen richten op EV's. Met een investering van meer dan 40 miljard dollar willen de Japanners ervoor zorgen dat tegen 2030 40% van Honda's verkochte modellen een plug-in hybride of volledige elektrische auto is.

CO2-neutrale verbranding

Het merendeel van het aanbod zal het dus nog moeten gaan doen met een ouderwetse verbrandingsmotor. En dat is niet zo positief voor de gemiddelde uitstootcijfers van het concern.

Honda CEO Toshihiro Mibe gaf tegenover Reuters aan dat het merk aan een oplossing werkt. Net als bijvoorbeeld Porsche en de Duitse overheid wil Honda het leven van de verbrandingsmotor verlengen door het gebruik van CO2-neutrale synthetische brandstoffen.

Liever niet

De zogeheten e-fuels moeten Honda's verbrandingsmotoren minimaal tot 2040 levensvatbaar houden. In de tussentijd werkt het bedrijf hard door aan accutechniek, waterstof brandstofcellen en oplaadinfrastructuur. Voormalig motorman Mibe-san ziet het persoonlijk liever anders gaan, maar erkent dat elektrificatie onder de huidige omstandigheden voorlopig de enige optie is:

"Ik zit al meer dan dertig jaar in de ontwikkeling van motoren, dus voor mij persoonlijk is het een beetje bedreigend. Maar ik moet mijn eigen gevoelens scheiden van wat het beste is voor het bedrijf."

"De oplaadinfrastructuur niet op het punt waar het moet zijn voor onze klanten. Terwijl we ons bewegen naar CO2-neutraliteit zijn we gericht op elektrificatie en brandstofcellen - dat zijn de twee kernmiddelen voor de toekomst van mobiliteit"