Formule 1 verbiedt fietsen en scooters op circuits

De Formule 1 heeft de definitie van de bekende Track Walks aangescherpt. Vanaf nu is het verboden om met 'een vorm van vervoer' de baan te verkennen.

Formule 1 verbiedt fietsen en scooters op circuits

Voorafgaand aan elke Grand Prix is het gebruikelijk dat de coureurs en teams de baan even verkennen. De zogeheten Track Walk werd de laatste tijd echter steeds minder vaak te voet gedaan. Door de opkomst van e-scooters, elektrische steps, fietsen en ander tweewielig vervoer was het meer een track ride geworden. De Formule 1 heeft daar nu echter een stokje voor gestoken.

Lance Stroll en team verkennen Zandvoort, 2021.

Vervoersverbod

Volgens de F1 werd het de laatste tijd veel te druk op de baan met al die verschillende vervoersmiddelen. Naast de F1-formaties gaan immers ook de F2, F3 en Porsche Supercup-teams op dat moment de baan op. De verkeerschaos is zo de spuigaten uitgelopen dat de organisatie alle vormen van vervoer verboden heeft:

"To clarify and to avoid future misunderstanding, the use of any means of transport (bicycles, e-bikes, scooters, e-scooters, etc) is forbidden during the time window stated as ‘Team Track Walks’ on the Event Timetable. No exceptions will be allowed. This decision has been agreed with the FIA."

Het verbod is slecht nieuws voor mannen zoals Charles Leclerc. De Monegask deed zijn verkenningsrondjes immers het liefst op de racefiets.

Grijs gebied

Het is niet duidelijk waar de grens van 'vervoer' ligt. Rolschaatsen en inline skates vormen immers een grijs gebied. Net zoals met alle andere reglementen kunnen de teams er waarschijnlijk wel een weg omheen vinden.

De strafmaat voor overtredingen van het verbod is nog niet bekendgemaakt. We gaan er vanuit dat het niet verder zal reiken dan een grotendeels symbolische geldboete. Sebastian Vettel ontving vorig jaar in Melbourne nog een rekening van 5000 dollar voor het ongeoorloofd gebruik van een scooter op de baan. Dat incident geeft waarschijnlijk een goede indicatie van de boetebedragen.

Formule 1
  • Scuderia Ferrari, NL Beeld / Proshots