Sainz: 'We moeten niet klagen over Red Bull-dominantie'

Temidden van alle paniek rond de overmacht van Red Bull Racing komt Carlos Sainz Jr. met een opvallend nuchtere mening. De Ferrari-rijder stoort zich eraan dat iedereen zoveel klaagt over iets dat doodnormaal is in de sport. Red Bull's dominantie is dan ook meer dan verdiend.

Sainz: 'We moeten niet klagen over Red Bull-dominantie'

Na twee races op twee heel verschillende circuits is het inmiddels wel duidelijk: Red Bull heeft - in racetrim - een enorme voorsprong op de rest van het veld. Na anderhalf seizoen aan spannende gevechten om de leiding is dat voor veel fans en de media een bittere pil. De sport is immers teruggekeerd naar het patroon dat tussen 2013 en 2020 aanwezig was, toen Red Bull en later Mercedes onbedreigd naar de titels tuften.

Stoppen met zeuren

Nu een nieuw tijdperk van absolute dominantie aangebroken lijkt te zijn klagen grote groepen fans over de saaiheid en voorspelbaarheid, en probeert de media van zelfs de kleinste onenigheid over de boordradio een enorme controverse te maken. Die acties vallen opvallende genoeg bij Ferrari-rijder Carlos Sainz Jr. bijzonder slecht.

De Spanjaard greep in zowel Bahrein als Saoedi Arabië ruim naast het podium, terwijl hij in 2022 nog mee kon strijden om de overwinning. Toch koestert hij geen wrok jegens Red Bull. Volgens Carlos moeten we allemaal stoppen met zeuren en accepteren dat Red Bull heeft nu eenmaal beter werk geleverd dan de rest:

"Ik ben nooit een fan geweest van je zorgen maken om de dominantie van één team. Want als ze dat doen, dan hebben ze zulk goed werk geleverd dat ze het verdienen. Ik bedoel, ik zou willen dat wij het waren. En dan zou ik heel kwaad worden als mensen zich zorgen zouden maken dat we de Formule 1 domineren."

De aard van de F1

Het Mercedes-duo finisht ver voor de rest van het veld, Bahrein 2014.

Een situatie waarin één team alle kaarten in handen heeft is volgens Sainz bovendien net zo oud als de sport zelf. Mercedes, Red Bull, Ferrari, Williams en McLaren hebben allemaal een periode doorgemaakt waarin zij de alleenheersers waren. Aangezien de Formule 1 in basis draait om wie de beste auto heeft, en niet zozeer wie het beste kan sturen, is dat probleem bovendien niet zomaar op te lossen:

"Helaas is dit een sport voor auto's meer dan voor de coureurs. We weten wat er meer verschil maakt, al heeft Red Bull ook een sterke lineup, natuurlijk. Maar als een auto heel erg goed is, dan kunnen alle andere coureurs weinig doen om in dat gevecht te blijven."

"Dat is de aard van de Formule 1 en we hebben het in het verleden gezien, het is niets nieuws. De inhaalrace van Max vanaf de vijftiende plek bewijst dat ze in een andere klasse zitten."

Formule 1
  • NL Beeld / Proshots, Red Bull Content Pool