Pierre Gasly krijgt geen kwijtschelding strafpunten 

De poging van Alpine om Pierre's penaltyscore omlaag te brengen is gefaald. Ondanks een nieuwe puntentelling van de FIA krijgt de Fransman geen meevaller mee.

Pierre Gasly krijgt geen kwijtschelding strafpunten 

Pierre Gasly bevindt zich momenteel nog altijd op glad ijs. Na een reeks overtredingen kwam de toen nog voor AlphaTauri sturende Fransman op 10 strafpunten. Bij nog een overtreding zou hij hoe dan ook op twaalf uitkomen, waarna de grid girl-liefhebber een race geschorst zou worden door de FIA.

Ondanks een poging om die penalty in de slotfase van 2022 te triggeren met hardrijden in de pitsstraat bleef Gasly met tien punten zitten. De FIA wilde niet meewerken aan het verlichten van zijn straf voor zijn overstap naar Alpine.

Nieuwe regels

Gasly's reeks overtredingen zorgde echter wel voor hervormingen binnen het systeem. De FIA besloot voortaan alleen strafpunten op de licentie uit te delen voor serieuze, gevaarlijke vergrijpen. Een track limits overtreding valt daar sinds dit seizoen niet meer onder.

De wijziging gaf het management van Alpine de aanleiding om te lobbyen voor het retroactief bijstellen van Gasly's puntenscore, aangezien een deel ervan voor track limits opgelegd was. Tegenover Motorsport.com zette teambaas Otmar Szafnauer de redenering van het team uiteen:

"Er zijn twee elementen bij de regel. Één, waar krijg je in de toekomst penalties voor? En ik vind het goed dat je geen penalties krijgt voor dingen als track limits, maar voor gevaarlijk rijgedrag, wat altijd de bedoeling was. Ik weet niet hoe track limits of te ver van de safety car zijn er überhaupt in kwam, want dat is geen gevaarlijk rijgedrag. Dat is één ding, en ik ben het eens met de nieuwe interpretatie van de FIA."

"Nou, zou dat retroactief moeten zijn. Ik zal altijd ja zeggen, vooral omdat ik dat eerlijk vind. Als we allemaal opstaan, onze handen opsteken en zeggen dat we een fout gemaakt hebben en dan de fout herstellen met het oog op het verleden en niet alleen de toekomst."

Opportunisme

Otmar's voorstel om de nieuwe regels retroactief toe te passen viel echter in het water. De Amerikaan kon geen meerderheid krijgen onder de teams. Op drie of vier deelnemers na kon niemand zich vinden in het idee. Volgens Szafnauer kwam dat voornamelijk omdat de concurrentie hoopte op meer pech voor Alpine:

"Ik was in de minderheid. Er waren waarschijnlijk drie of vier van de tien teams die het steunden. Sommige daarvan gaven toe dat de reden voor het niet steunen om opportunistische redenen was, hopende dat er iets met ons zou gebeuren."

Formule 1
  • NL Beeld / Proshots