Gasly vindt strafpuntensysteem niet meer leuk: 'Ik hoop dat we het kunnen herzien' 

Nu hij op het randje van de afgrond balanceert heeft Pierre opeens geen goed woord meer over voor het strafpuntensysteem. Volgens de Fransman loopt de Formule 1 het risico om een kwart van de grid te verbannen voor een race, waardoor de integriteit van het kampioenschap in gevaar komt.

Gasly vindt strafpuntensysteem niet meer leuk: 'Ik hoop dat we het kunnen herzien' 

Na een rumoerig en grotendeels teleurstellend seizoen heeft gridgirl-fan Pierre Gasly zich alsnog naar een eerste plek weten te werken. Helaas voor de Fransman is die P1 niet bepaald een positieve.

Pierre voert namelijk de lijst aan met coureurs die strafpunten op hun superlicentie hebben weten te verzamelen. Met tien punten is hij slechts twee verwijderd van een schorsing voor één Grand Prix.

Pierre's plannetje

Strafpunten uitgedeeld door de FIA blijven twaalf maanden geldig vanaf het punt dat ze toegekend zijn. Hierdoor kan Gasly pas weer een beetje ademhalen na de Grand Prix van Emilia-Romagna, (waarschijnlijk) de zevende race van volgend seizoen. Tot die tijd kan hij zich dus geen enkele misstap veroorloven.

Pierre probeerde dat probleem op ludieke wijze op te lossen te hard te rijden in de pits van São Paulo, in de hoop dat de FIA zijn schorsing toe zou passen in Abu Dhabi. Zijn laatste race voor AlphaTauri was immers niet zo belangrijk als zijn eerste zeven voor Alpine. De FIA doorzag dat plan echter en besloot hem geen strafpunten toe te kennen voor de overtreding.

Veel te zwaar!

Nu zijn plannetje gefaald is gooit Gasly het maar over een andere boeg. In plaats van met het systeem mee te werken roept de Fransman nu om hervormingen. Zijn beargumentatie is even simpel als ineffectief: het strafpuntensysteem weegt namelijk veel te zwaar. Als de FIA niet uitkijkt zullen er volgend seizoen wel vier of vijf coureurs plaats moeten nemen op het strafbankje. Dat is naar Pierre's mening niet goed voor het kampioenschap:

"Ik probeer er niet aan te denken, want ik zie mezelf niet als een onnozele coureur of een gevaarlijke coureur. Ik probeer voorzichtig te zijn met de, laten we zeggen, domme strapfunten die je verliest met procedures en dat soort dingen. Dus ik probeer daar bovenop te zitten."

"Ik denk dat mijn aanpak wat betreft racen hetzelfde is gebleven en ik hoop echt dat we het oude systeem kunnen herzien deze winter, want ik geloof niet dat ik de enige ben die in de problemen zal komen als we het zo houden. En het zou jammer zijn om vier of vijf coureurs verbannen te zien worden voor een race en een kampioenschap te hebben waarbij sommige jongens een race moeten missen."

Jammer, maar helaas

Gasly's poging om toch onder zijn straf uit te komen is leuk bedacht, maar houdt geen stand. Ten eerste moet hij zich gewoon aan de regels houden, net als ieder ander. De strafpunten zijn immers niet voor de vorm aan hem opgelegd. Als hij geen fouten had gemaakt, dan was hij ook niet in de problemen gekomen.

Ten tweede is zijn theorie dat een kwart van de grid een race zal moeten missen niet gebaseerd op de realiteit. De enige volgend jaar actieve coureur die in de buurt komt van Gasly's score is namelijk professionele brokkenpiloot Lance Stroll, met acht strafpunten. Daaronder vinden we Alex Albon (7), Fernando Alonso (6), Yuki Tsunoda (6), Max Verstappen (5) en Esteban Ocon (5). Afgezien van Stroll moeten de coureurs het wel heel erg bont gaan maken als ze allemaal een schorsing willen verdienen.

Pierre doet er dus goed aan om zich gewoon op zichzelf te concentreren en in de openingsfase van het seizoen bijzonder voorzichtig te zijn. Alpine heeft immers niemand klaarstaan om zijn stoeltje over te nemen.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool