Russell verdedigt onder rood hardrijdende Gasly: '250 is helemaal niet snel voor ons'

Volgens de Mercedes-coureur en GPDA-voorzitter is de penalty die Pierre Gasly op Suzuka ontving voor hardrijden onder rood onterecht. Er bestaan volgens de Brit namelijk helemaal geen regels over de gepaste snelheid in zo'n situatie. Bovendien is 250 kilometer per uur voor een F1 auto zo goed als stapvoets, aldus George.

Russell verdedigt onder rood hardrijdende Gasly: '250 is helemaal niet snel voor ons'

Er is inmiddels al veel gezegd en geschreven over het tractor-incident op Suzuka. Het te vroeg naar buiten brengen van het bergingsvoertuig is alom veroordeeld als een grove fout van de wedstrijdleiding.

Tegelijkertijd kreeg Pierre Gasly, degene die het incident onder de aandacht bracht, ook de nodige kritiek vanwege hardrijden onder rood. Nadat hij de plaats van het ongeval passeerde raasde de Fransman immers met snelheden tot 251 kilometer per uur door. De FIA legde hem voor die overtreding uiteindelijk twintig seconden tijdstraf en twee strafpunten op zijn licentie op.

Geen regel, geen overtreding

Over het algemeen werd het door de paddock geaccepteerd dat beide partijen fout zaten bij het incident. Tegenover Autosport had Mercedes-kopman en Grand Prix Drivers Association-voorzitter George Russell echter een bijzondere, sterk afwijkende visie op het voorval.

Volgens de Brit heeft Gasly namelijk helemaal niets fout gedaan. Russell stelde dat er geen regel is die bepaalt hoe hard je moet rijden, al vergeleek hij Pierre's situatie vreemd genoeg met die van een Virtual Safety Car:

"Er is geen regel die bepaalt hoe snel je moet gaan. Je moet je VSC-delta respecteren, maar als je tien seconden achter ligt binnen je delta, dan heb je het recht om te versnellen en de achterstand weer naar nul te brengen."

"En dat is wat coureurs doen, want de enige manier om onze banden op te warmen is om gas terug te nemen, de delta positief te maken, en dan een beetje sneller gaan om wat energie in de banden te krijgen."

'250 stelt niets voor'

Afgezien het feit dat Russell een rode vlag leek te verwarren met een VSC-situatie deed hij nog een vreemde uitspraak. Volgens George stelt het rijden van 250 kilometer per uur voor een F1-coureur namelijk helemaal niets voor.

Ze gaan immers regelmatig 330. Het feit dat er een rode vlag gezwaaid werd, er bergingsvoertuigen en marshals op de baan waren en de baan kletsnat was doen daar kennelijk niets aan af:

"Er wordt over gepraat dat hij 250 kilometer per uur reed. Ik denk dat mensen vergeten dat deze F1-wagens 330 kilometer per uur gaan. En 250 kilometer per uur is in onze wereld geen hoge snelheid."

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1 Team, Red Bull Content Pool