FIA gaat penalty Carlos Sainz toch herbeoordelen

Ferrari heeft het toch voor elkaar weten te boksen: de FIA zal volgende week de zaak rond Carlos Sainz' slippertje in Melbourne heropenen.

FIA gaat penalty Carlos Sainz toch herbeoordelen

De chaotische Grand Prix van Australië is nog steeds niet aan een einde gekomen. Op verzoek van Scuderia Ferrari zullen de stewards de zaak rond de straf van Carlos Sainz bij de tweede herstart gaan heropenen. De Spanjaard tikte in bocht 1 Fernando Alonso van de baan nadat hij op koude banden Pierre Gasly eruit probeerde te remmen.

Ondanks dat de herstart technisch gezien nooit heeft plaatsgevonden werd Carlos verantwoordelijk gehouden voor het incident en kreeg hij een tijdstraf van vijf seconden aan de broek. Omdat de race uiteindelijk eindigde achter de safety car werd hij daardoor van P4 naar P12 gedrukt. De beslissing viel bijzonder zwaar bij Sainz. In het persvierkantje was hij zelfs te aangeslagen om echt antwoord te geven op vragen.

Twee weken later

Bijna twee weken na dato heeft Ferrari er alsnog voor gezorgd dat de zaak heropend wordt. Via FIA single seater hoofd en ex Ferrari-man Nikolas Tombazis werd een protest van 6 april alsnog aangeleverd bij de stewards. De Scuderia krijgt nu de kans om met nieuw, significant en relevant bewijs te komen waaruit blijkt dat Sainz geen blaam treft.

Kans van slagen

De stewards zullen dinsdagmorgen om 08:30 Europese tijd digitaal in conclaaf gaan met vertegenwoordigers van Ferrari en uiteraard Carlos Sainz. Hoe groot de kans is dat het resultaat teruggedraaid wordt durven we vooralsnog niet te zeggen.

De FIA zal er in ieder geval alles aan doen om niet opnieuw aan de uitslag te hoeven sleutelen. De blamage rond de podiumplekken van Fernando Alonso heeft immers al genoeg negatieve publiciteit opgeleverd.

Formule 1
  • NL Beeld / Proshots, Red Bull Content Pool