Franse vakbond dreigt GP Monaco zonder stroom te zetten

De hevige pensioenprotesten in Frankrijk staan op het punt om over te koken naar internationale evenementen. Energievakbond CGT Énergie heeft gedreigd grote evenementen zoals het filmfestival van Cannes en de Grand Prix van Monaco van het netwerk af te sluiten.

Franse vakbond dreigt GP Monaco zonder stroom te zetten

De storingen bij de Grand Prix van Monaco zullen dit jaar waarschijnlijk een stuk heviger worden. Na het probleem met de startlichten vorig jaar staat de race voor een nieuw obstakel: de tweede grootste vakbond van Frankrijk. Energievakbond CGT Énergie is nauw betrokken bij de hevige protesten tegen de regering van president Emmanuel Macron.

Onder zijn leiding werd de pensioenleeftijd verhoogd van 62 naar 64 jaar, zonder inmenging van het parlement. Via een bijzondere regeling wist Macron een stemmingsronde te voorkomen, waarmee de democratische principes van de regering even overboord gegooid werden. Als gevolg van het politieke gekonkel braken er in het hele land protesten los.

Franse spanningen

In CGT Énergie heeft Macron een machtige vijand gevonden. De vakbond heeft namelijk de controle over vrijwel het volledige energienet. De dreigementen om de stroom af te sluiten werden eerder waargemaakt tijdens bezoeken van Macron, waarbij de steden waar hij verbleef teruggingen naar de steentijd. Het vliegveld van Montpellier kreeg dezelfde behandeling.

CGT Énergie bereidt zich nu voor om de acties verder te escaleren. De vakbond heeft gedreigd in mei grote internationale evenementen te gaan verstoren door de stroom af te sluiten. Het filmfestival van Cannes, het Roland Garros-tennistournooi en de Grand Prix van Monaco zijn de voornaamste doelwitten.

Dikke diesels?

Een tennistoernooi zal relatief weinig last hebben van stroomuitval, maar voor de Grand Prix is het een cruciale voorziening. Zonder stroom kunnen zaken zoals de startlichten, elektronische waarschuwingsborden, radio's, camera's, telemetrie en alle andere faciliteiten immers niet werken. Bovendien zorgt de tunnel voor een uniek probleem. Met 200+ de absolute duisternis in duiken is immers niet de bedoeling.

Het installeren van een enorme batterij dieselaggregaten is de enige ietwat realistische mogelijkheid om het circus alsnog door te laten gaan. Aangezien de Grand Prix van Spanje een week later al gehouden wordt is de race uitstellen bovendien geen optie. We wachten dus in spanning af.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool