Definitief: F1 gaat nieuw vrouwenkampioenschap niet live uitzenden

De met veel bombarie aangekondigde vrouwenserie wordt door de Formule 1 angstvallig achter gesloten deuren gehouden. F1 Academy zal definitief niet live te zien zijn, maar moeten steunen op twitterberichten en highlights achteraf.

Definitief: F1 gaat nieuwe vrouwenserie niet live uitzenden

In de nasleep van de instorting van W Series kwam de Formule 1 trots met een eigen variant: F1 Academy. De nieuwe klasse werd gebaseerd op de Formule 4 en bood via een beurs-systeem en een budget cap plaats aan maximaal vijftien racedames.

Zeven evenementen met elk drie races en zeeën van track time moesten er voor gaan zorgen dat het jonge vrouwelijk talent zoveel mogelijk tijd kreeg om ervaring op te doen en door de stromen naar de hogere categorieën op weg naar de Formule 1.

Flinke misser

Niet lang na de lancering van F1 Academy werd echter al duidelijk dat de serie dezelfde fouten gemaakt had die de W Series de nek om hadden gedraaid. De nieuwe serie voegde er echter een nieuwe, veel grotere misser aan toe.

Terwijl de W Series worstelde met een paywall voor de uitzendrechten besloot de F1 voor de Academy helemaal geen TV-contract te sluiten. De klasse is zelfs niet eens te zien op eigen platform F1 TV. Op social media werd de roep om een manier om de races te kijken dan ook steeds sterker. Een duidelijk antwoord bleef echter lange tijd uit.

Nooit live

Een dag voor de start van het eerste F1 Academy raceweekend op de Red Bull Ring heeft F1 Academy eindelijk duidelijk gemaakt hoe de vork precies in de steel zit. De serie zal definitief niet live te zien zijn op wat voor platform dan ook. In een poging dat gemis te compenseren zal de Twitter-account een liveblog bij gaan houden en komt er de maandag na de race een highlights video op alle aan de Formule 1-verbonden kanalen, inclusief YouTube en F1 TV.

Gedoemd om te mislukken

De opzet voor F1 Academy wekt de indruk dat de hoge heren van de Formule 1 nog weinig vertrouwen hebben in de levensvatbaarheid van de klasse. Aangezien de veel hoger aangeschreven Formule 2 en Formule 3 al een beperkt publiek hebben is dat misschien niet zo vreemd.

Het op de achtergrond houden van de Academy zorgt er echter voor dat de serie waarschijnlijk nooit zal kunnen groeien, waardoor het gevreesde falen van de klasse vanzelf werkelijkheid wordt. Aangezien het grote publiek geen weet heeft van het nieuwe F4-kampioenschap en het ook niet live mee kan maken lijkt F1 Academy gedoemd om te mislukken.

Autosport
  • F1 Academy