'Motorsport arena's dragen bij aan biodiversiteit'

Je lees het goed: keihard scheuren is goed voor de planeet. Uit een Zweeds onderzoek blijkt dat motorsport arena's de biodiversiteit bevorderen.

'Motorsport arena's dragen bij aan biodiversiteit'

We horen er de laatste paar jaren steeds meer over: biodiversiteit. De term wordt steeds meer gebezigd door de leden van de antistikstof-maffia. Types zoals klimaatminister Rob Jetten wijzen maar al te graag op de effecten van de landbouw en het autoverkeer op de verscheidenheid aan plantjes en diertjes op het Nederlandse platteland. Een onderzoek van Zweedse instantie Svenska Bilsportforbundet bewijst echter het tegendeel.

Onderzoek

De exotisch klinkende organisatie (Zweedse autosportbond) concludeerde na onderzoek bij drie circuits namelijk dat motorsport arena's helemaal niet slecht zijn voor de lokale plantjes en diertjes.

Bij het Höljes rallycrosscircuit, Annesbergbanan moto/autocross circuit en de Sundsvall Raceway dragstrip werd verschillende habitats onderzocht. Daarbij werd vooral gefocust op de aanwezigheid van insecten. SB trof maar liefst 390 verschillende soorten ongedierte aan, waarvan vijf op de rode lijst voor bedreigde diersoorten stonden.

Sundsvall Raceway, Zweden.

Positieve invloed van mensen

De hoge biodiversiteit is volgens de Zweden te wijten aan het feit dat veel van deze soorten steunen op de habitats gecreëerd door de invloed van mensen. De grote open zandvlaktes die naast circuits gelegd worden geven de insecten woonruimte en toegang tot cruciale planten die alleen in dit soort gebieden groeien.

Svenska Bilsportforbundet concludeert dat de door de mens gecreëerde omgevingen cruciaal zouden kunnen zijn voor het behoud van belangrijke soorten zoals bijen, wespen en vlinders. Het feit dat er een paar keer per jaar bulderende machines langs de velden razen doet daar kennelijk niets aan af.

Lobby vs lobby

Het voor motorsportliefhebbers bijzonder rooskleurige rapport kan echter met een korreltje zout genomen worden. Als motorsportbond is de Zweedse instantie immers niet bepaald neutraal.

De expliciete steun van de FIA en een plek in de finale van de FIA President’s Climate Action Award van 2022 kleuren het plaatje nog verder in. Het komt beide organisaties immers bijzonder goed uit als blijkt dat de motorsport geen nadelig effect heeft op het milieu. Het is echter aan de lobbygroepen aan de andere kant van het debat om het onderzoek te weerleggen.

Autosport
  • World RX, FIA, Audi