Verstappen betreurt Honda-overstap naar Aston Martin: 'Het is droevig'

De tweevoudig wereldkampioen vindt het erg jammer dat Honda en Red Bull na al het succes alsnog gaan scheiden. Het bericht dat de Japanners vanaf 2026 alsnog met Aston Martin verder zullen gaan voelt voor Max als een tweede afscheid.

Verstappen betreurt Honda-overstap naar Aston Martin: 'Het is droevig'

Deze week maakte Honda bekend definitief terug te komen op de beslissing om opnieuw te stoppen met de Formule 1. Na de aankondiging van het vertrek midden 2020 heeft het concern onder nieuw management besloten toch door te stoten met een power unit programma voor de nieuwe regels voor 2026. Vanwege alle heisa rond de aanvankelijke exit zal de partner voor die reglement niet Red Bull zijn, maar Lawrence Stroll's Aston Martin.

Terugkijken op de scheiding

Het nieuws zorgde bij regerend wereldkampioen Max Verstappen voor een momentje van reflectie. De Nederlander vroeg ging tegenover RaceFans nog even kort de tijdlijn langs die leidde tot de scheiding tussen Red Bull en Honda, ondanks al het succes. Max betreurt het dat de wispelturigheid van Honda de goede relatie uiteindelijk om zeep hielp:

"Ik denk dat het van onze kant een beetje ongelukkig is hoe dat zich allemaal afgewikkeld heeft. Want een paar jaar geleden zeiden ze 'we gaan stoppen', dus dan zet Red Bull deze hele motordivisie op en dan op een bepaald punt zeggen ze 'nee, we gaan door'."

"Zodra je al in het proces zit van een zelf een complete motor bouwen kun je niet echt meer samenwerken. Het is een beetje jammer, zou ik zeggen. Ik bedoel, we hebben altijd een goede relatie met ze gehad en om ze dan naar Aston Martin te zien gaan is een beetje jammer."

Blij voor Honda

Ondanks alles is Max blij dat de F1-afdeling van Honda alsnog niet volledig opgeheven zal worden. De Nederlander gunt het de medewerkers waar hij al die jaren prettig mee samengewerkt heeft om aan een nieuw project te beginnen:

"Ik hou ervan om met ze te werken. We hebben al een hoop succes gehad, dus natuurlijk zal ik het jammer vinden om ze te zien gaan. Maar dat hadden we al verwacht, want ze zeiden 'we trekken ons terug', dus we hadden al een soort van afscheid. Natuurlijk ben ik blij voor de Honda-mensen dat ze in de Formule 1 blijven. Het is droevig om ze te zien gaan."

Het is wat het is

Verstappen relativeert de zaak met het oog op het nieuwe partnerschap tussen Red Bull en Amerikaanse autogigant Ford. Samen zullen ze de strijd aan moeten gaan met Aston Martin - Honda, dat zal profiteren van negen jaar ervaring met de turbo-hybride power units. Onder de nieuwe reglementen blijft de V6-verbrandingsmotor bovendien grotendeels hetzelfde. AM-Honda zal daardoor wel eens een flinke bedreiging kunnen vormen voor de hegemonie van Red Bull. Volgens Max is dat helaas nu eenmaal niet anders:

"We zijn ook erg enthousiast van onze kant, vanaf '26, wat er gaat gebeuren met Ford. Een paar jaar geleden dachten we dat [Honda] weg zou gaan, nu blijven ze en gaan ze naar Aston Martin, waarvan ik denk dat het erg goed is voor Aston Martin. [Honda] heeft een geweldige motor, dat weten we allemaal, dus het is wat het is."

Formule 1
  • Red Bull Content Pool