Max Verstappen snoept pole af van Fernando Alonso in Monaco!

Een sessie vol chaos en sensatie beloofde een verrassend resultaat. Op het laatste moment wist Max Verstappen zich echter toch te revancheren!

Max Verstappen snoept pole af van Fernando Alonso in Monaco!

Q1

Met de enorme risico's van het stratencircuit begon het veld rustig aan de eerste runs. De eerste tijden waren zelfs zo'n twee seconden langzamer dan de snelste tijd in de derde vrije training. Max Verstappen zette desondanks de snelste tijd, nipt voor teamgenoot Sergio Perez.

Bij het starten van zijn tweede run ging het echter gruwelijk mis voor de Mexicaan. De winnaar van vorig jaar gooide bij het insturen van St. Devote zijn kansen op pole en een tweede winst weg door de staart van zijn auto te verliezen en hard in aanraking te komen met de muur.

Na de rode vlag veroorzaakt door Checo stonden er nog ongeveer tien minuten op de klok. De sessie ontaardde in chaos met snelste tijden van Fernando Alonso en Yuki Tsunoda, en een derde tijd voor de Williams van Alex Albon.

Carlos Sainz en Lewis Hamilton stonden aan het einde van Q1 nog flink onder druk met een 17de en een 19de tijd, maar beide mannen wisten zich de top tien in te slepen met een laatste run. Met 2.5 tienden voorsprong pakte Max Verstappen de snelste tijd terug, voor Tsunoda en Albon.

Als door een wonder wist ook die andere Nederlander Q2 te halen. Nyck de Vries ging met de hakken over de sloot ten koste van Logan Sargeant.

Q2

Verstappen was de eerste onder de 1:12, gevolgd door Charles Leclerc en Fernando Alonso. Na een moeilijke Q1 gingen de problemen verder voor Lewis Hamilton, maar de Mercedes-man wist zich in de slotfase van de sessie te revancheren. De Brit pakte een vijfde tijd, op een haar na langzamer dan teamgenoot George Russell.

Bij Mercedes-klanten McLaren en Aston Martin ging het niet allemaal van een leien dakje. Lando Norris raakte de muur bij het uitkomen van de chicane, en schoof door schade aan de linker voorwielophanging bij Tabac ondersturend opnieuw de muur in.

Intussen mistte Lance Stroll bij het inkomen van de pits de FIA-weegbrug, waardoor de Canadees door zijn team teruggeduwd moest worden. Stroll verloor daardoor veel tijd, en kreeg alsnog een onderzoek aan zijn broek. Lance werd hoe dan ook uitgeschakeld in Q2. Ondanks de schade zat Norris echter safe, waardoor de McLaren-monteurs hard aan het werk moesten.

Q3

Met het oog op vorig jaar nam Max Verstappen in Q3 geen enkel risico. De Nederlander reed al een paar minuten voor de start van de sessie naar het einde van de pitsstraat. Verstappen zette meteen een relatief conservatieve banker lap met een 1:12.1, twee tienden langzamer dan zijn Q2-tijd.

De voorzichtigheid van de regerend wereldkampioen werd meteen afgestraft door Fernando Alonso, Charles Leclerc en Carlos Sainz. Het trio zette allemaal een 1.11.7, vier tienden sneller dan Verstappen.

Tussen P1 en P3 zat slechts een halve tiende. Alonso en de Ferrari's kregen gezelschap van George Russell, die de vierde plek pakte met twee tienden achterstand.

Met nog zes minuten te gaan stuurde McLaren de gerepareerde wagen van Lando Norris naar buiten. Ondertussen probeerde Verstappen zijn vier tienden achterstand in te halen.

De eerste twee sectoren waren teleurstellend, maar de Nederlander pakte alles terug in de allerlaatste sector. Met een halve tiende voordeel pakte hij de provisionele pole terug.

Die behield hij echter niet lang. Vanuit het niets zette Esteban Ocon namelijk een nog snellere tijd. De Fransman pakte een tiende voordeel op de Red Bull, maar kreeg al snel te maken met Charles Leclerc, die opnieuw bijna een tiende van de tijd afsnoepte.

Beide mannen waren echter niet opgewassen tegen Fernando Aonso. De Spaanse veteraan wist nog eens 0.022 te winnen op de Alpine en Ferrari!

Met nog minimale tijd op de klok werd bij Aston Martin het feestje al voorbereid, maar Max Verstappen kreeg nog één kans om zich te revancheren.

Opnieuw zagen zijn eerste sectoren er niet indrukwekkend uit, maar de Red Bull-kopman wist wederom een zinderende sector 3 neer te zetten. Met een paar tikken tegen de muur vlamde de Nederlander naar pole position met 0,084 van een seconde!

Resultaten

Na een chaotische sessie kwam Max Verstappen uiteindelijk toch als snelste uit de bus, maar de Nederlander heeft er bijzonder hard voor moeten vechten. Met de snel startende en hard verdedigende Alonso aan zijn zijde op de grid is de strijd voor Max bovendien verre van gestreden.

Formule 1
  • Formula 1