Uitgelegd: de door elkaar geschudde startgrid voor Canada

Uren na de zinderende kwalificatie werden er nog een hoop straffen uitgedeeld in Montreal. Dit is de nieuwe startgrid.

Uitgelegd: de door elkaar geschudde startgrid voor Canada

De kwalificatie voor de Grand Prix van Canada zat wederom vol spektakel. In wisselende omstandigheden werd het veld flink door elkaar geschud, al bleef Max Verstappen soeverein vooraan met een aanzienlijke marge op de rest van het veld.

Vanaf P2 werd het echter meteen spannend: Nico Hülkenberg wist op de een of andere manier zijn Haas naar de eerste startrij te slepen, nipt voor de Aston Martin van Fernando Alonso.

Grote spelers zoals Charles Leclerc en Sergio Perez konde niet eens doorbreken naar Q3. Met een geïnspireerde strategie en een vroege overstap naar slicks lukte Alex Albon dat echter wel.

Frustratie en gevaar

Al die spanning en sensatie kon uiteraard niet zonder gevolgen verlopen. De moeilijke omstandigheden en het beperkte zicht zorgden er namelijk voor dat meerdere coureurs elkaar hopeloos in de weg reden. Yuki Tsunoda, Lance Stroll en met name Carlos Sainz leverden hun collega's frustraties en zelfs gevaarlijke situaties op. Alledrie kregen ze daarvoor een straf van drie plaatsen.

Hulk's zware voet

Het trio road blocks kreeg in het verdomhoekje gezelschap van niemand minder dan Nico Hülkenberg. De Duitser werd op het matje geroepen voor het negeren van de rode vlag-situatie die ontstond na de crash van McLaren's Oscar Piastri.

The Hulk zette zijn snelle tijd net voor het vallen van de rode vlag, waardoor zijn positie veilig leek te zijn. Helaas vergat hij na het zetten van die ronde om alsnog van het gas af te gaan. De FIA was onverbiddelijk en legde Nico ook een straf van drie plaatsen op.,

De nieuwe grid

Na alle penalties is de grid weer volledig door elkaar geschud. Hülkenberg valt van P2 naar P5, Sainz van P8 naar P11, Stroll van P13 naar P16 en Tsunoda van P16 naar P19. De eerste startrij wordt hierdoor - net als vorig jaar - bezet door Max Verstappen en Fernando Alonso.

Mercedes maakt een goede beurt met een 3-4 voor Hamilton en Russell, ver voor beide Ferrari's en de tweede Aston Martin van Lance Stroll. P7 en P8 voor McLaren geeft het geplaagde team goede hoop, maar met droge omstandigheden in het vooruitzicht hebben Norris en Piastri weinig om naar uit te kijken.

Terwijl Max Verstappen op zijn 41ste en Red Bull's 100ste overwinning afstevent lijkt de strijd achter hem veelbelovend. We kunnen niet wachten.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool