Lijstje: alle F1 safety cars van de afgelopen 50 jaar

6. Opel Vectra Turbo 4x4 | San Marino 1994

De stoelendans rond de positie van safety car ging in 1994 onverstoord verder. Voor de Grand Prix van San Marino werd door Opel de hete versie van de doorgaans dodelijk saaie Opel Vectra A aangeleverd: de Turbo 4x4. Met 204 pk en parttime vierwielaandrijving onder de kap was de auto vergelijkbaar met de Escort die een jaar eerder op Silverstone ingezet werd.

Helaas was die vergelijkbare pace nog altijd veel te langzaam. De Vectra werd de baan opgestuurd na een startcrash tussen de Lotus van Pedro Lamy en de Benetton van JJ Lehto, maar reed zelfs voor safety car standaarden bijzonder traag. Leider Ayrton Senna kwam meerdere keren naast de wagen rijden om de bestuurder aan te sporen gas te geven. Later bleek dat de remmen van de Opel na het eerste rondje al overbelast waren geraakt, waardoor bestuurder Max Angelleli het noodgedwongen rustig aan deed.

Na vijf ronden reed de Vectra de pits weer in. Twee ronden later sloeg het noodlot toe.

7. Honda Prelude | Japan 1994

De lessen van San Marino werden kennelijk niet meegenomen naar Suzuka. Bij de een na laatste race van het seizoen werd namelijk opnieuw een doodgewone auto ingezet. Terwijl een Honda NSX course car achterbleef in de pits stuurde de wedstrijdleiding een bescheiden Honda Prelude de baan op toen hevige regen voor chaos zorgde.

De omstandigheden waren zelfs zo slecht dat Michael Schumacher de Honda aanvankelijk niet bij kon houden in zijn Benetton B194. Tegenwoordig was er al lang en breed met de rode vlag gezwaaid.

8. Lamborghini Diablo | Canada 1995

Na een seizoen vol normale machines keerde de supercar terug in 1995. Net als zijn Countach voorvaders kreeg de rode Lamborghini Diablo geen kans om het veld te leiden in Montreal. De 500 pk sterke bolide was echter een toepasselijke toevoeging voor het weekend, aangezien Jean Alesi in zijn Ferrari 412T2 de laatste overwinning voor een V12 F1-wagen scoorde.

9. Porsche 993 GT2 | België 1995

Bij de race op Spa Francorchamps hield de F1 het niveau hoog met een Porsche 911 GT2. De auto werd halverwege de race ingezet toen de typische regen te hevig werd. Net als de Diablo maakte de GT2 geen terugkeer naar de sport.

10. Renault Clio Williams Maxi | Monaco 1995

Een vaak vergeten maar zeer bijzonder lid van de safety car-familie is deze gehavende zilveren superhatch. De Clio Williams Maxi rallywagen werd als publiciteitsstunt ingezet in Monaco met bekende WRC-rijder Jean Ragnotti achter het stuur.

De auto en de coureur knalden zichzelf de geschiedenisboeken in door bij een verkenningsronde tegen de gestrande Footwork van Taki Inoue te vliegen. Inoue werd op dat moment terug gesleept naar de pits. Door de impact rolde zijn wagen tegen de vangrails. Zowel Ragnotti als Inoue waren gelukkig ongedeerd. De Japanner zou vijf races later in Hongarije een soortgelijk incident meemaken.

11. Renault Clio Williams | Argentinië 1996

Van de Maxi rallywagen ging de F1 in Argentinië doodleuk terug naar de standaardversie van de Clio Williams. In plaats van 250 pk leverde het hatchbackje slechts 147 pk. Het wagentje moest aan de bak toen de Ligier van Pedro Diniz de Forti van Luca Badoer het grind in stuurde. De Italiaan moest door gebrekkig werk van de marshals zelf uit zijn gekantelde wagen klauteren. Het zou de laatste keer zijn dat de Formule 1 zonder vaste safety car zou werken.

Cargasm
  • Mercedes-Benz, Wikimedia Commons