Vijf redenen waarom een autovakantie met kinderen zo'n goed idee is

Wie nog niet weet hoe hij zijn volgende kindvriendelijke uitstapje richting buitenland gaat invullen, moet de autovakantie nog eens overwegen. Onderstaande vijf voordelen trekken je vanzelf over de streep als je nog twijfelt. En het woord roadtrip werkt als een toverkruid op kinderen!

Vijf redenen waarom een autovakantie met kinderen zo'n goed idee is

Ze kunnen meer meenemen (en jij ook) 

In het vliegtuig is beperkte bagage toegestaan, terwijl kinderen het liefst zo veel mogelijk spulletjes meenemen. Daarbij is het eenvoudig om de laadcapaciteit van je trouwe vierwieler uit te breiden met een auto dakkoffer. Daar kan het opblaaszwemmbad, allerlei speelgoed, de tent en nog veel meer in.

Ze hebben een vertrouwde plek 

Het wordt een stressvolle expeditie wanneer in een onbewaakt ogenblik een van je spruiten ertussenuit knijpt en er wordt omgeroepen dat je nu moet boarden. Op luchthavens zijn er ontelbare prikkels die kinderen alle kanten op doen schieten, terwijl je ze in de auto dichtbij je hebt. Mochten je kinderen in het buitenland last krijgen van heimwee, dan is de auto bovendien een vertrouwde plek, een bekend element dat aan thuis doet denken.

Het is goedkoper, zeker met een mand vol proviand 

Mijd onderweg de dure snacks van de benzinestations en vul een mand of koelbox met proviand voordat je vertrekt. Zoek alvast parkeerplekken met mooie uitzichtspunten op je telefoon en je lunch ergens halverwege het Zwarte Woud wordt idyllisch. Dat broodje kaas smaakt in de open lucht lekkerder dan wanneer je het voor bizarre prijzen op het vliegveld koopt.

Kinderen zien en leren onderweg meer 

Opstijgen en landen is leuk, maar verder zit je met je gezin boven de wolken en sla je al die mooie plekken over die je vanuit de auto wel kunt bewonderen. Op de Route du soleil of Autobahn valt veel te leren voor kinderen, desnoods zoek je er een leerzaam podcast bij of vertel je verhalen over je vroegere vakanties. Zie je onderweg iets bijzonders, dan stop je gewoon even: je bent niet gebonden aan een strak reisschema.

Eigen vervoer op de plek van bestemming 

Dat geldt ook in het land van bestemming, waar spontane uitjes makkelijker te realiseren zijn. Er komt geen dure huurauto aan te pas. Die impulsiviteit - precies doen waar je zin in hebt - is synoniem voor vakantie. Die vrijheid zorgt er tevens voor dat je verder kunt trekken als het ergens tegenvalt, of als het weer niet meezit. Kinderen vinden het alleen maar avontuurlijk als de komende weken niet compleet dichtgetimmerd zijn, dus rondreizen op de bonnefooi is zeker een optie.

Achtergrond
  • NL Beeld / Pacific Coast News