Klaas Zwart gaat voor absoluut ronderecord Assen met Jaguar F1 V10

Miljonair en motorsportfanaat Klaas Zwart heeft zijn zinnen gezet op het officieuze ronderecord op het TT Circuit. Met een prachtige Jaguar R5 V10 opent de Fries de aanval op de tijd van Renault derde rijder Jack Aitken en een moderen turbo-hybride machine.

Klaas Zwart gaat voor absoluut ronderecord Assen met Jaguar F1 V10

Op het weekend van 8 tot 10 september is het TT Circuit Assen het toneel van allerlei smakelijke historische motorsport. De tweede editie van de Classic GP biedt voor elk wat wils met klassieke motoren, formulewagens, toerwagens, prototypes en GT's.

Er is in het programma zelfs ruimte overgelaten voor een snelle demorun van een verzameling oude Formule 1-wagens, waaronder een Minardi M186B V6 turbo, een V12 Ferrari F93A en een ex-Jos Verstappen Arrows A21 V10.

Absoluut ronderecord

De Friese miljonair Klaas Zwart gunt zichzelf echter geen tijd om het af en toe rustig aan te doen en naar het publiek te zwaaien. De oprichter van het 2010 ter ziele gegane supercarmerkje Ascari heeft er namelijk voor gekozen een recordrun te doen.

Met zijn ex-Mark Webber Jaguar R5 uit 2004 neemt de 72-jarige hobbyracer het op tegen het onofficiële, absolute ronderecord dat in 2019 gezet werd. Als zevenvoudig kampioen in de Big Open Single Seaters Grand Prix (BOSS GP) heeft Zwart in ieder geval genoeg ervaring om het 900 pk sterke V10 monster in het gareel te houden.

Renault's record

Zwart's doelwit is een 1:16.897, een tijd die vier jaar geleden neergezet werd bij een Renault F1-demo bij de Gamma Racing Days. Toenmalige derde rijder Jack Aitken pakte het record met een Renault R.S.17 Hybrid uit 2017. Omdat de demo geen officiële race was telde de tijd echter niet als echt ronderecord.

Die eer is voor Zwart's BOSS GP-rivaal Ingo Gerstl. Met een van de Jaguar afgeleide Toro Rosso STR1 zette de Oostenrijker in 2018 een 1:18.298 neer.

V10 vs hybride

Klaas Zwart en Ingo Gerstl op Assen, 2017.

Aangezien de soortgelijke Toro Rosso van Gerstl 1,4 seconden langzamer was dan de Renault staat Zwart voor een flinke uitdaging. De oude ijzervreter zal de eer van de klassieke V10 moeten gaan verdedigen ten opzichte van de moderne turbo hybride.

Zwart zal de vaak herhaalde theorie dat een V10 F1-auto sneller is dan de hybride-generatie kunnen gaan bewijzen. De overstap van de gehate gegroefde banden naar slicks helpt in ieder geval al mee

Formule 1
  • BOSS GP