Honda S2000 (+Type R) komt terug...als EV

Vijftien jaar nadat de iconische sportwagen verdween komt de S2000 weer terug. Ter ere van het 75-jarige bestaan van het merk zet Honda een nieuwe versie neer....op batterijen.

Honda S2000 komt toch terug...als EV

In 1999 bracht Honda de zinderende S2000 op de markt. De sportieve roadster kenmerkte zich door zijn klassieke layout en de goddelijke F20C VTEC-viercilinder. Met een redline van 9.000 toeren per minuut gaf de motor het model dezelfde eigenschappen als zijn verre voorvaders: de S500, S600 en S800.

De deels op motorfietstechniek gebaseerde sportwagentjes zetten Honda op de kaart als autofabrikant na de release van de bescheiden T360 kei truck. Met de S2000 vierde Honda het nalatenschap van de S-serie en het vijftig jarig bestaan van het merk.

Revival

De S2000 hield het uiteindelijk tien jaar vol, In die tijd werden er veel varianten van de wagen uitgebracht, maar het iconische Type R-label bleef achterwege. Liefhebbers van meer hardcore sportwagens moesten het doen met de Type S en CR (Club Racer).

Vijftien jaar nadat de laatste Final Edition van de band rolde gaat Honda daar echter verandering in brengen. Voor volgend jaar staat namelijk een fonkelnieuwe S2000 gepland, mét Type R-versie.

S2000 EV

Voor de purist is er echter één klein probleempje. De komende S2000 komt namelijk op een volledig elektrisch platform te staan, net als grote broer NSX. De S2000 wordt een van de imagemakers van een vloot van dertig nieuwe elektrische Honda-modellen.

Tegelijkertijd viert de auto het 75-jarig bestaan van Honda. Liefhebbers die gehoopt hadden op een nieuwe hoogtoerige verbrandingsmotor of een versie van het huidige turboblok komen bedrogen uit.

Honda Sports EV Concept, 2021.

Type EV R

Een elektrische S2000 doet al genoeg bij de gemiddelde VTEC-fanaat, maar Honda gaat nog een stapje verder. Het legendarische Type R-label zal namelijk voor het eerst op een S2000-achtige geplakt gaan worden. Het feit dat de auto niets te maken heeft met de geschiedenis van Type R is volgens Honda niet relevant. De R staat immers niet voor revs, maar voor racing:

"Type R staat voor racing. Het is plezier in vervoer. Een elektrische auto kan dit leveren, en een Type R is niet verplicht om een verbrandingsmotor te gebruiken. Zelfs in een volledige elektrische maatschappij zullen er nog steeds Type R's zijn die ultiem rijplezier leveren."

Je hoort het: een EV is net zo spannend als een gillende natuurlijk ademende viercilinder. De presentatie van de S2000 EV wordt later dit jaar verwacht.

Elektrisch
  • Evasive Motorsport, Honda