Heerlijk of heiligschennis: BMW E30 met Honda S2000-motor

Japanse olieboer ENEOS heeft een bijzondere create meegenomen naar SEMA. Deze BMW E30 is een 'betaalbaar' alternatief voor een originele M3.

Heerlijk of heiligschennis: BMW E30 met Hondamotor

De Specialty Equipment Marketing Association-beurs in Las Vegas geldt als een van de grootste tuningsevenementen ter wereld. Er komen allerlei creaties voorbij op de beursvloer, zelfs van grote fabrikanten zoals Dodge, Acura, Chevrolet en Ford.

Op de stand van smeermiddelenleverancier ENEOS is zo'n speciale wagen te bewonderen: een - naar SEMA-begrippen - subtiel uitgebouwde BMW E30 3-serie uit 1985.

Budget-M3

De BMW begon zijn leven ooit als een bescheiden 318i. Dankzij huidige eigenaar en Formula Drift Pro-coureur Faruk Kugay is de E30 nu echter serieus stuk speelgoed.

Kugay had als missie om de wagen om te bouwen naar een echte E30 M3-concurrent voor veel minder geld. Met behulp van de 240 pk sterke tweeliter F20C-motor en de handgeschakelde zesbak uit een Honda S2000 is de auto krachtiger dan welke originele M3 dan ook.

Legaal in Californië

Als hoofd van driftteam DevSpeed Motorsports vond Kugay het erg moeilijk, maar heeft hij toch de verleiding kunnen weerstaan om helemaal los te gaan op de BMW. Het Honda-blok is op een speciale Borla-uitlaat na gewoon standaard gebleven, waardoor de auto gewoon nog aan de extreem strenge emissie eisen van Californië voldoet.

De aanpassingen aan de E30 gingen uiteraard verder dan een dosis wasabi onder de motorkap. Om het extra vermogen te beteugelen zijn remmen van een E36 M3 gemonteerd en staat de auto op 17-inch Rotiform IGS wielen gehuld in veel breder Toyo Proxes RA1 (255/40 voor, 275/40 achter) rubber.

Een set KW Variant 3 coilovers, een carbon dak en uitgebreide gewichtsbesparing zorgen bovendien voor extra scherpte. Visueel is de wagen verfraaid met een Pandem V1.5 bodykit en een M3 Sport Evolution spoiler.

Het vraagstuk

De 318i F20C dient als kopstuk van de ENEOS stand en is er nog tot 5 november te bewonderen. Tot die tijd kunnen we dus er dus nog over twisten: is het een heerlijke wagen, of gewoon heiligschennis?

Cargasm
  • Eneos USA