Deze BMW 316i Compact heeft een groot geheim

Normaal kijken we niet om naar een smoezelige rode E36 Compact, maar dit exemplaar heeft een leuke verrassing onder de kap. En hij kan van jou zijn.
Deze BMW 316i Compact heeft een groot geheim

De Compact is een beetje het zwarte schaap van de BMW E36-familie. Het model was bedoeld om BMW-rijden veel goedkoper te kunnen maken. En dat merkte je. BMW kapte doodleuk de kont van de coupe en plakte er een achterklepje op. Omdat de E36-as teveel ruimte innam werd vervolgens de achteras van de oudere E30-generatie gemonteerd. Als gevolg daarvan werd het autootje bijzonder nerveus in de staart. Ondanks de afwezigheid van grote motoren was het daarom een linke auto om te rijden.

Het lijnenspel viel niet bij iedereen in de smaak.

Dubbele lol

Die neiging tot overstuur maakte de auto populair als goedkope starter voor amateur-drifters, vaak voorzien van dikke zescilinders. Het rode exemplaar dat we hier zien doet daar nog wat flinke scheppen bovenop. De schamele 316i heeft namelijk niet een, maar twee zespitters onder de kap. De origineel Nederlandse BMW is voorzien van de vijfliter M70B50 V12 en viertraps automaat uit een E38 750iL.

Muscle car

Het dikke blok is zeer professioneel ingebouwd, van buiten valt het helemaal niet te zien waar je mee te maken hebt. Een perfecte sleeper dus. De BMW is door de V12 eigenlijk een soort van Duitse muscle car geworden: grote motor, automaat en aandrijving op de juiste wielen in een zo goedkoop mogelijk pakket. De V12 levert 300 pk en 450 newton meter aan koppel, meer dan genoeg voor het 1.550 kilo zware BMW'tje. Bijzonder: de ombouw heeft de volledige goedkeur van de RDW, met dank aan het remsysteem van een M3.

Rustig

Onder de indruk van dit rode duiveltje? Dan heb je geluk. De BMW kan namelijk van jou zijn. Via veilingsite Catawiki wordt de 316i binnenkort verkocht. De geschatte opbrengst ligt tussen de €13.750 en €15.250. Niet schokkend duur dus. Let wel: hij is niet bepaald van een oud vrouwtje geweest. De onderstaande video maakt dat pijnlijk duidelijk.