Duitser naar rechter omdat groep koeien zijn auto 'kapot heeft gelikt'

Ja, je leest het goed. Kapot gelikt.

koe auto kapot

Een opmerkelijke zaak uit Duitsland: daar stapt een wandelaar naar de rechter omdat een groep koeien zijn auto zou hebben gelikt. Op zich niks mis mee zou je denken, maar volgens de man is de auto daarbij flink beschadigd en dus wil hij geld zien.

Pitoresk likken

Auto parkeren bij berghotel Haus Bergsee, een pitoreske wandeling bij de Spitzingsee en even lekker genieten van de natuur: dat is wat de Duitse wandelaar Felix F. voor zich zag. De aanwezige natuur zag daarin een uitdaging: een pitoreske wandeling en even lekker genieten van de bezittingen van de mens. In dit geval kwam de natuur in de vorm van een kudde koeien en ging het qua bezittingen onder andere om de auto van Felix.

Terwijl hij met een groep van twintig man lekker de bergen in trok, cirkelden de koeien namelijk rond de auto's van de wandelclub. Daarbij hoorde ook de Mercedes C-klasse van meneer F. En blijkbaar smaakt zo'n C-klasse extra lekker, want de koeien hebben volgens Felix zo grondig aan de auto gelikt dat die nu flinke schade heeft. Resultaat: Felix F. eist 10.500 reparatiekosten van de Beierse Staatssportbond (BLSV).

Van leuk naar liksporen

De reis naar Haus Bergsee begon voor Felix en metgezellen fantastisch: "We wilden gewoon een weekend gaan wandelen met de groep. Fantastisch uitzicht en met de Spitzingsee op slechts een paar honderd meter afstand. Het had niet beter gekund", zo zegt de Duitser tegen de media in zijn land. Maar bij terugkomst op de parkeerplaats bleek dat dus tegen te vallen.

Felix F. trof naar eigen zeggen "lik- en kwijlsporen over de hele auto" aan. Verder hing volgens hem de ruitenwissen naar beneden en zag hij bij verdere inspectie deuken en beschadigingen van de lak.

Schikkingsvoorstel

De advocaat van de BLSV vind het allemaal wel prima en stelt dat Felix en consorten hadden kunnen weten dat er grazende dieren vrij rondlopen. "Het is een alpenweide", stelde de advocaat. Toch kon de rechter hier niet in meegaan: "Er had een waarschuwing of een bord moeten staan, vakantiegangers van buitenaf gaan ervan uit dat hun auto veilig op de parkeerplaats van een hotel staat.”

De Duitse krant Bild weet zelfs te melden dat vergelijkbare schademeldingen door grazend vee al vaker ijn voorgekomen. De advocaat van de Duitse bond bood Felix uiteindelijk een schadevergoeding van 60% van het totaalbedrag. Het is nu aan hem om voor september het schikkingsvoorstel te accepteren. Echter blijft het hier niet bij door de Staatssportbond van Beieren, want ook de wandelvrienden van Felix werken aan een aanklacht. Wordt vervolgd?

Nieuws
  • Unsplash