Weer slecht nieuws voor de liefhebber van hippe e-bikes. Na het faillissement van Amsterdams fietsenmerk VanMoof, kondigt ANWB nu aan te stoppen met het verzekeren van fatbikes. Op de website van het bedrijf wordt ook de reden gegeven: 'extreem hoge diefstalcijfers'. Ook het opvoeren van de populaire fietsen is een van de redenen voor ANWB om de verzekering op te doeken.
De fatbike is een hippe variant van de e-bike met bredere banden en een dikker frame. Ze lijken hierdoor op snorfietsen, maar je moet wel gewoon zelf trappen. Met ondersteuning, natuurlijk. De opvallende fietsen maken dit jaar een enorme opmars. En dat maakt ze niet alleen aantrekkelijk bij potentiële kopers, maar ook voor dieven. Zeker in grote steden als Amsterdam, Rotterdam en Utrecht is het volgens ANWB niet de vraag of ze worden gestolen, maar wanneer.
Tegen NOS zegt een woordvoerder van de ANWB zelfs: "In Amsterdam is de kans dat je fatbike wordt gestolen 90 procent." Iets wat het bedrijf bakken met geld kost. Zo veel zelfs, dat de schade op dit moment acht keer de premie-inkomsten overstijgt. Niet zo gek ook, als je bedenkt dat een nieuwe fatbike al snel zo'n 2000 tot 2500 euro kost. Reden genoeg om na de aanschaf een verzekering af te sluiten. En dat gebeurt dan ook massaal. In totaal zijn er tot nu toe 10.000 fatbike-verzekeringen afgesloten bij de ANWB, weet NOS. En dat is voor de bond niet langer vol te houden, vandaar dat er wordt ingegrepen.
Waar komt de populariteit vandaan
De groeiende populariteit van de fatbike zit hem vooral in de eerder gemaakte vergelijking met de snorfiets. Met het verschil dat snorfietsen uit zichzelf rijden. En op dat criterium is sinds begin dit jaar een helmplicht ingevoerd. Verder is een verzekering voor een snorfiets verplicht en mogen ze in sommige steden niet meer op het fietsbad rijden. Voor e-bikes (en dus fatbikes), gelden die regels niet.
Bestaande klanten die bij ANWB wel een verzekering voor hun fatbike hadden afgesloten, kunnen na het aflopen van het contract niet meer verlengen. Een nieuwe verzekering afsluiten voor de fatbike is per direct niet meer mogelijk. De ANWB geeft aan wel te kijken of de bond later met aanvullende eisen toch opnieuw een verzekering kan aanbieden voor de dikke fiets.
- Unsplash