Skoda wil benzinemodellen blijven aanbieden tijdens elektrische revolutie

De meest nuchtere divisie van de Volkswagen groep ziet geen heil in de volledig elektrische toekomst. CEO Klaus Zellmer heeft zijn zinnen gezet op het bieden van alternatieven met ouderwetse verbrandingsmotoren.

Skoda wil benzinemodellen blijven aanbieden tijdens elektrische revolutie

Terwijl bijna niemand er op zit te wachten denderen we in Europa volle vaart door naar een volledig elektrische toekomst. Vanaf 2035 worden er immers geen nieuwe auto's met een vieze verbrandingsmotor verkocht. Ondanks alle druk achter de campagne beginnen steeds meer grote speler vraagtekens te plaatsen bij de EV-transitie. Na sceptische uitspraken vanuit Toyota en BMW heeft ook Škoda een duit in het zakje gedaan.

Door met benzine

Op de IAA in München werd Škoda CEO Klaus Zellmer aan de tand gevoeld over de toekomst van zijn merk. De Duitser stelde dat de budgetdivisie van de Volkswagen Group nog helemaal niet van plan is om de benzinemotor volledig te laten vallen. In markten waar de consument om een traditionele bolide vraagt en de regelgeving de verbrandingsmotor nog verwelkomt zal Škoda gewoon blijven leveren:

"Er was een wedstrijd [wie de eerste zou zijn met EV's]. Het interesseert me niet. Het zijn de consumenten die beslissen, en natuurlijk regelgeving. Europa heeft 2035 gezegd [als einddatum]. Daar kunnen we naar plannen. Maar voordat het zover is, zullen consumenten beslissen. Onze verantwoordelijkheid als een autofabrikant is om die voorkeuren te bedienen."

"Zo lang er vraag is naar benzineauto's en natuurlijk binnen de regelgeving zoals nieuwe emissiestandaarden, dan [zullen we ze blijven aanbieden]. Je zult ook andere fabrikanten zien die zeggen 'onze auto's zijn er, er is vraag naar'. "

Alternatieven bieden

Door de productie van benzinemodellen in stand te houden moet Škoda volgens Herr Zellmer een alternatief gaan bieden voor de minder bedeelde koper. Ondanks prijsverlagingen blijven EV's immers nog aardig prijzig. Bovendien komt een elektrische auto in praktisch opzicht voor de overgrote meerderheid van consumenten niet uit:

"Consumenten blijven [anders] in hun oude auto's, die mogelijk meer pijnlijke emissies hebben dan nieuwe auto's, dus laten we ons concentreren op wat consumenten prefereren en laten we niet in de race raken om elkaar te verslaan om de eerste te zijn. De overgrote meerderheid van consumenten vraag nog steeds om benzineauto's en mild-hybrids en plug-in hybrids. En dit is wat Škoda doet. We willen keuze bieden."

Geen toekomstplan

De uitspraken vanuit Škoda zijn allemaal leuk en aardig, maar als onderdeel van de nog altijd volledig op EV's gerichte Volkswagen Group voelt het allemaal een beetje hol. Zellmer durfde dan ook geen uitspraken te doen over het leven na het verbod van 2035. Voorlopig zullen er geen echt nieuwe modellen geproduceerd worden met een traditionele aandrijflijn. Een serie facelifts en milde updates moet het huidige gamma tot die tijd gaan rekken terwijl de elektrische divisie steeds verder oprukt. Volgens de grote baas komt het echter allemaal goed:

"Het is nog een beetje te vroeg om daar nu antwoord op te geven. Octavia zal een opfrisbeurt krijgen volgend jaar, de Kodiaq is splinternieuw, de Superb is splinternieuw, we hebben net een nieuwe Fabia gelanceerd. Wat betreft de gemiddelde leeftijd van onze auto's, de meerderheid is super jong. Ik wil niet teveel praten over wat er over vijf jaar zal gebeuren. We zullen zien. We zijn voorbereid."

Nieuws
  • NL Beeld / DCI Media, Škoda