NASCAR-coureur geschorst voor liken aanstootgevende meme mag terugkomen

NASCAR-rookie Noah Gragson mag na een maand op de strafbank weer op de grid verschijnen. De Amerikaan werd door zijn team en de sport geschorst vanwege het liken van een aanstootgevende meme over George Floyd op Instagram.

NASCAR-coureur geschorst voor liken aanstootgevende meme mag terugkomen

Van alle disciplines in de motorsport lijkt NASCAR wel de laatste waarbij fijngevoeligheid de boventoon voert. Ondanks wat recente modernisaties rijden de coureurs immers nog steeds rond in zware buizenframes met brute V8-blokken en zijn keiharde crashes aan de orde van de dag.

Bovendien wordt er weinig gedaan in het kleine kamertje van de stewards: duw je iemand van de baan of geef je ze een tik, dan kun je geen vijf seconden straf verwachten. Je weet dan dat je de volgende race keihard teruggepakt zal worden door je slachtoffer.

Toch is ook de stock car racerij niet immuun voor de veranderingen in de maatschappij. Terwijl elkaar van de baan af rammen op hoge snelheid gewoon geoorloofd is (en eigenlijk stilletjes wordt aangemoedigd) is je gedrag op social media mogelijk een doodzonde.

De meme

Dat bewees de 25-jarige rookie Noah Gragson begin augustus. De Amerikaan werd er namelijk op betrapt dat hij op Instagram een aanstootgevende meme geliket had. De meme had als onderwerp de in 2020 bij een aanhouding overleden George Floyd, wiens dood de aanleiding vormde voor de Black Lives Matter protesten dat jaar.

Floyd was gephotoshopt als Sebastiaan de Krab uit de Disney-film De Kleine Zeemeermin, met het onderschrift 'Under the knee'.

Als reactie op het nieuws van Gragson's acties en de smakeloze meme legde NASCAR hem per direct een schorsing op. Zijn team Legacy Motor Club schorste hem zelfs voor onbepaalde tijd en verving hem door de meer ervaren Josh Berry. Gragson ging door het stof op social media, maar de beslissing was al gemaakt.

Schorsing teruggetrokken, carrière stilgevallen

Iets meer dan een maand later heeft NASCAR de schorsing van Noah Gragson ingetrokken. Hij is nu weer vrij om mee te strijden in de Cup Series. Dat zal echter niet gemakkelijk gaan.

In de tussentijd verliet Gragson het Legacy Motor Club-team, waardoor hij geen stoeltje meer heeft om naar terug te komen. De schorsing van het team loopt bovendien nog steeds. Gragson's carrière ligt voorlopig dus still. Zijn plannen voor 2024 zijn verder niet bekend. En dat allemaal door een ondoordachte muisklik.