FIA roept op tot rust: 'Technical Directive-ingreep niet gericht op specifiek team'

Volgens de FIA moeten we vooral doorlopen, want er is niets te zien. De ingrepen rond flexibele vleugels en vloeren zijn er namelijk niet op gericht een specifiek team te benadelen.

FIA roept op tot rust: 'Technical Directive niet gericht op specifiek team'

In Singapore worden dit weekend twee technische ingrepen van de FIA van kracht. De organisatie gaat strenger toezien op de flexibiliteit van de vleugels en heeft de regels rond de vloer nog verder aangescherpt.

Het vermoeden bestond immers dat meerdere teams de standaard tests hebben weten te omzeilen met onderdelen die alleen op snelheid op een specifieke manier doorbuigen. De statische tests in de pits die de FIA uitvoert zouden daardoor nutteloos geworden zijn.

Doelgerichte ingreep?

Het uitvaardigen van TD019 en het aanscherpen van TD039 veroorzaakt meteen flashbacks naar eenzelfde ingreep vorig seizoen. Na een hoop lobbywerk vanuit het team van Mercedes werden de regels rond rijhoogte en de vloer voor de Grand Prix van België onder het mom van veiligheid aangepast. De actie leek echter meer op een poging om de gevestigde orde op te schudden. Nu Red Bull extreem dominant is lijkt die schijn dit jaar nog sterker te zijn. FIA single seater technisch directeur Tim Goss probeerde tegenover RaceFans die lezing af te serveren:

"We hebben wekenlange gesprekken gehad met sommige teams waarbij we geloofden dat er een noodzaak tot verduidelijking was. De FIA heeft een voorstel voor alle teams die om feedback vroegen op 29 augustus uitgevaardigd. We hebben toen opnieuw gesproken in Monza, over details in het ontwerp, waarbij teams ons vroegen om voorbeelden."

"Het is niet dat we een bepaalde auto of eigenschap gezien hebben waar we de pijlen op richten, of een element dat veel voorkwam op de hele grid. Dit gaat om hoe de elementen van de voorvleugel en achtervleugel verbonden zijn met de neus, het achterstuk, en de endplates van de achtervleugel. En er zijn meerdere gevallen geweest waarbij teams geprobeerd hebben het meeste uit de toegestane doorbuiging te halen door sommige delen toe te staan te bewegen."

Duidelijkheid

Goss concludeerde zijn verhaal met de stelling dat de FIA alleen maar ingegrepen heeft om meer duidelijkheid te creëren. Het feit dat de teams de regels zoveel mogelijk hebben geprobeerd op te rekken ziet hij niet als een probleem, maar een ingreep was toch noodzakelijk:

"We hebben meerdere doorbuigingstests die definiëren hoe elementen kunnen buigen en we hebben die tests steeds aangepast om te vertegenwoordigen wat de teams proberen te bereiken op het circuit en daar een redelijke limiet op te zetten."

"We spelen volgens die regels, terwijl de teams proberen de toegestane doorbuigen zoveel mogelijk te exploiteren. Dat is normaal. Dus de Technical Directive maakt ons er gewoon zeker van dat wij, de FIA en de teams allemaal een gemeenschappelijke overeenstemming hebben over waar we de grens bij deze details leggen."

Formule 1
  • Red Bull Content Pool