Hamilton pleit voor kopiëren McLaren: 'We kunnen het niet negeren'

How the mighty have fallen: uit schijnbaar pure wanhoop heeft Sir Lewis zijn team aangespoord om voor 2024 het ontwerp van McLaren over te tekenen. Het Mercedes-klantenteam is de fabriek immers ruim voorbijgestreefd dit seizoen.

Hamilton pleit voor het kopiëren van McLaren: 'We kunnen het niet negeren'

Na acht jaar (bijna) absolute dominantie is het complete chaos bij het team van Mercedes. Bij het aanbreken van het nieuwe ground effect tijdperk sloeg de Duits-Britse formatie de plank volledig mis. De unieke zeropod-machine was innovatief, maar niet effectief.

Door late successen in 2022 bleef het team voor 2023 echter toch grotendeels vasthouden aan de gefaalde filosofie. Daardoor kwam klantenteam Aston Martin met grotendeels hetzelfde pakket onderdelen de toko van Toto vrolijk voorbij.

Een haastige update naar meer conventioneel bodywork deed weinig om de problemen te verhelpen. Als klap op de vuurpijl kwam ook het eerder flink ploeterende klantenteam McLaren de fabriek voorbij met een serie zeer succesvolle updates. In Brackley is men echter nog altijd zoekende .

Kijken bij de klanten

De billenkoek die Mercedes van de eigen klantenteams gekregen heeft zorgt voor flinke stress bij het voormalige kampioenschapsteam. Na twee seizoenen met een gefaald concept weet het team volgens stercoureur Lewis Hamilton immers nog altijd niet welke kant het op moet. Tegenover Motorsport.com roept de zevenvoudig wereldkampioen zijn team zelfs op McLaren te bestuderen en zo mogelijk te kopiëren:

"Ik heb geen idee waar de auto zal zitten volgend jaar, maar we zitten ver, ver weg. We moeten hopen dat de volgende zes maanden de meest geweldige zes maanden van ontwikkeling die we ooit gehad hebben zullen zijn om het gat te dichten en echt op de deur te kloppen [van Red Bull]."

"Het bewijs is er bij McLaren, en we kunnen dat niet negeren - om te kijken naar wat zij gedaan hebben en die richting op te gaan. Maar ik geloof echt dat mijn team het kan doen, en we zijn altijd geweldig geweest met het toevoegen van downforce bij een auto. Het is alleen dat met de manier waarop onze auto op dit moment werkt, downforce toevoegen niet werkt. [Daardoor] stuitert hij alleen maar meer."

'Het volste vertrouwen'

Ondanks de paniek en onzekerheid bij Mercedes heeft Hamilton volgens zichzelf uiteraard het volste vertrouwen in beterschap. Zijn team is immers nog altijd ongelooflijk goed. Toch moeten er binnenkort wel een aantal cruciale beslissingen gemaakt gaan worden. Een herhaling van de winter van 2022-2023 moet koste wat het kost voorkomen worden:

"Hopelijk zullen we met de verandering van filosofie terugzijn waar het team verdient om te zijn want dit is een kampioenschapsteam, we zijn nog steeds een ongelooflijk team. Ik heb het volste vertrouwen in iedereen maar de beslissingen die in deze periode gemaakt worden zijn cruciaal voor ons traject."

Formule 1
  • NL Beeld / Action Press