Onder leiding van Amerikaans mediaconcern Liberty Media is de Formule 1 zich steeds meer gaan richten op het aanboren van lucratieve groeimarkten. Traditionele circuits zoals Paul Ricard, Sepang en wellicht Spa moeten daardoor wijken voor ongeïnspireerde zandbakbaantjes en vaak dodelijk saaie stratencircuits.
Oliestaten en wereldsteden hebben nu eenmaal meer te besteden dan afgelegen Grand Prix-circuits. Het nieuwste voorstel komt echter niet vanuit Liberty, maar de FIA. President Mohammed Ben Sulayem heeft namelijk de pijlen gericht op een rentree in India.
Grand Prix van India
Na een serie races tussen 2011 en 2013 heeft de Formule 1 de enorme Indiase markt moeten missen. Na drie edities werd de Grand Prix door de lokale overheid bestempeld als entertainment, geen sport. Hierdoor werd een zware entertainmentbelasting van kracht.
Het volledig privaat gefinancierde evenement kon die druk niet aan. Het destijds splinternieuwe Buddh International Circuit werd getipt voor een terugkeer in 2015 en 2016, maar zover kwam het nooit. Als gevolg daarvan bleef Sebastian Vettel de enige winnaar op het circuit.
Meer mogelijkheden
Het recente succes van de Formule E in de stad Hyderabad en het debuut van de MotoGP op het oude F1-circuit heeft echter perspectief geboden voor een terugkeer. Althans, dat is de mening van FIA-president Mohammed Ben Sulayem.
De Emirati was aanwezig bij de tweewielerrace en gaf alvast een voorzet voor de nieuwe Grand Prix van Bharat (de nieuwe naam van India). Met 1,4 miljard mensen en een relatief sterke autosportcultuur is India volgens Ben Sulayem de perfecte kandidaat voor een race:
"Er kan meer gedaan worden in India, inclusief een terugkeer van de F1. India is belangrijk niet omdat ik hier ben, niet omdat ik de president ben, India en China hebben beide de fabrikanten, beiden hebben de cijfers. We hebben pas het topje van de ijsberg gezien. We hebben het over 2.8 miljard mensen in deze twee landen en we hebben er minder dan 8000 competitielicenties."
Geen ruimte
Concrete plannen voor de comeback zijn er echter nog niet. De Formule 1-kalender zit tegenwoordig immers knotsvol. De FIA en de Formule 1 zullen eerste een van de bestaande races moeten schrappen om ruimte te bieden aan India.
Uiteraard staan de minder rijke Europese circuits bovenaan op de dodenlijst. Spa Francorchamps en Zandvoort zullen het waarschijnlijk dus niet verliezen van een stratencircuit of een zandbakbaan, maar een klassieke Tilke-track in de smog van India.
- Red Bull Content Pool