Tuner maakt peperdure carbon Daytona van je Challenger (395K)

Een Amerikaanse muscle car specialist maakt je Challenger wel heel erg retro. Voor de Exomod D69 Daytona moet je echter bijzonder diep in de buidel tasten.

Tuner maakt peperdure Daytona van je Challenger (395K)

De huidige Dodge Challenger is en blijft een van de meest succesvolle retro-ontwerpen. Het model zag in 2006 het levenslicht met een puike concept car, en is sindsdien eigenlijk niet veranderd.

Volgens Amerikaanse verfraaiers Exomod is Dodge echter niet ver genoeg gegaan met de retro-invloeden. Zij zien de auto duidelijk nog steeds als té gemoderniseerd. Daarom bieden ze een kit aan die de wagen omtovert tot een Dodge Charger van 1968. Ondanks het feit dat de moderne Challenger korter, breder en lager is dan zijn oudere broer is de kit redelijk geslaagd.

D69 Daytona

Zeg je Charger, dan zeg je vanzelf eigenlijk ook Daytona. De volgende stap voor Exomod was dus niet meer dan logisch: de C68 Charger-kit moest een gevleugelde broer gaan krijgen. De D69 Daytona is uiteraaard gebaseerd op de beroemde NASCAR-special uit 1969.

De verlengde neus en hoge achtervleugel zijn echter niet uit staal, maar uit hoogwaardig carbon vervaardigd. De wagen heeft ook de karakteristieke 'hobbel's boven de voorwielen, die bij de originele NASCAR-versie dienden om lucht uit de wielkasten af te voeren en plaats te bieden aan enorme banden. Bij deze Challenger zijn ze echter niet functioneel. Exomod heeft de auto nog een beetje extra flair gegeven met een powerdome op de motorkap, een kenmerk dat het origineel niet had.

Peperdure 'retromod'

Het kleurenschema van de eerste D69 doet denken aan de Charger Daytona die Vin Diesel's Dominic Toretto met één hand bestuurde in het zesde deel van de F&F-reeks. Vanwege het prijskaartje is de 'retromod' eigenlijk ook alleen maar bestemd voor rijke Hollywood-types.

De conversie moet namelijk minimaal 395.000 dollar kosten, omgerekend zo'n 374.500 euro. Daar krijg je echter wel een handgebouwd, volledig uniek exemplaar voor terug. De bouw van elke D69 neemt zo'n 2000 manuren in beslag.

Het is echter niet duidelijk of de donorauto opgenomen is in de offerte. Het rode exemplaar is gebaseerd op de brute Challenger Hellcat Redeye, met een 808 pk 6,2 liter supercharged V8 onder de kap. Uiteraard worden de versnellingen ingelegd door een achttraps automaat.

Het origineel

De originele Charger Daytona was een radicale evolutie van een eerdere NASCAR-special, de 500. Met behulp van Chryslers raketdivisie werd de 500 voorzien van een scherpe neus, uitsparingen voor de voorwielen en een enorme vleugel. De hoogte van die hoepel werd overigens niet puur door de aerodynamici bepaald, maar vooral door de noodzaak om de achterklep te kunnen openen.

De gestroomlijnde Daytona werd vrijwel meteen dominant op de superspeedways van NASCAR, en kreeg al snel navolging door Ford en stalgenoot Plymouth. De Daytona zette zichzelf in de geschiedenisboeken door de recordrun van Buddy Baker. Op 24 maart 1970 doorbrak Baker met de wagen voor het eerst de magische 200 mijl per uur (320 kilometer per uur) grens. In 1970 won Bobby Isaac met zijn Dayton de NASCAR Grand National Series-titel. Kort daarop werden de supersnelle Winged Warriors aan banden gelegd.

Cargasm
  • Exomod