Eerste beelden nieuwe Dodge Charger Daytona 'eMuscle car'

De eerste plaatjes van Dodge's nieuwe 'e-Muscle' generatie zijn hier. Vreemd genoeg liet het merk zelf beelden zien van een prototype Charger Daytona, de volledig elektrische opvolger van de Hellcat en Demon.

Eerste beelden nieuwe Dodge Charger Daytona 

De autowereld staat voor een aantal flinke veranderingen. De tijden van ouderwetse benzineslurpers met enorme vermogens zijn volgens velen simpelweg voorbij. Bij geen enkel merk komt dat zo duidelijk naar voren als bij Dodge. De sportiever tak van Chrysler heeft de laatste twintig jaar immers een identiteit gebouwd rond de beroemde HEMI V8.

Een inhoud van 5,7 tot 6,4 liter en superchargers zijn echter niet meer van deze tijd. Onder de vleugels van megaconcern Stellantis hebben de Amerikanen de V8 noodgedwongen uit productie gehaald, waardoor alle populaire muscle cars zoals de Challenger en Charger ook meteen aan een einde kwamen. Als alternatief kwam het merk met de 'e-Muscle cars', krachtige EV's met retro-styling en gesimuleerd V8-geluid.

Zelfgemaakte spyshots

Dodge probeerde verstokte HEMI-fans warm te krijgen met de aantrekkelijke Charger SRT Daytona Concept. Ondanks de strakke looks kon de auto echter op weinig steun rekenen.

In een poging wat meer hype te creëren heeft het merk zelfs 'spyshots' vrijgegeven van de productieversie. Normaal gesproken worden dit soort beelden geschoten door een onderbetaalde fotoslaaf vanuit de koude, natte bosjes, maar Dodge besloot die stap over te slaan.

Hurricane

De pre-productieversie van de elektrische Charger lijkt redelijk getrouw gebleven te zijn aan de concept. Dat is op zich ook geen verrassing, aangezien de Challenger van 2008 ook vrijwel gelijk was aan de showcar.

De dramatische, diepe uitstroomopening in de motorkap heeft het echter niet gehaald bij de Daytona. Dat heeft echter een goede reden. Naast de extreem krachtige, dure elektrische versie wil Dodge het model namelijk enigszins betaalbaar houden met een traditionele benzineversie. Dat model krijgt helaas niet de HEMI, maar de Hurricane drieliter, twin turbo zesinlijn. De ruimte die die motor nodig heeft maakte de originele motorkap onmogelijk.

Karakterloos

De focus op elektrisch en het ontbreken van een achtcilinder zijn nog altijd heikele punten voor de conservatieve achterban van Dodge. De reacties op de spyshots zijn dan ook overweldigend negatief. Naast de eerder genoemde issues leeft er vooral teleurstelling over de looks van de Charger.

De auto zou te koud en klinisch gelijnd zijn. Het onderscheidende karakter van zijn voorgangers is daardoor verdwenen. Aangezien zelfs de basismodellen een flink vermogen onder de kap zouden moeten hebben is dat een serieus probleem.

De definitieve productieversie van de Charger Daytona zal in het laatste kwartaal van dit jaar verschijnen. We zijn benieuwd of de meningen dan bijgesteld zullen worden.