Oververhitte remmen oorzaak zware crash Magnussen

Haas is er eindelijk achter waardoor KMag keihard de muur vond in Mexico. Te hoog opgelopen remtemperaturen zouden de oorzaak zijn van de crash.

Oververhitte remmen oorzaak zware crash Magnussen

Op ronde 32 van de Mexico City Grand Prix kreeg Haas-coureur Kevin Magnussen de schrik van zijn leven. Bij de snelle rechterbocht 8 ging zijn VF-23 opeens stuurloos rechtdoor, vol tegen de TecPro-barriere.

Magnussen kwam met de schrik vrij, maar zijn wagen en de vangrails waren om zeep. De reparatiewerkzaamheden veroorzaakten uiteindelijk een rode vlag-situatie en een staand herstart.

Hete hint

De oorzaak van het incident was even onduidelijk, maar in de herhaling viel te ontdekken dat de linker achterwielophanging het midden in de bocht begaf. Aan het begin van de ronde was Magnussen al even naast de baan gegaan in gevecht met de Williams van Logan Sargeant, maar de excursie over de kerbs en hobbels bleek niet de reden te zijn voor zijn crash. Het brandje dat kort na de impact ontstond gaf al een hint naar de ware toedracht.

Hete remmen

Volgens Haas-baas Guenther Steiner is de ophanging namelijk gebroken vanwege oververhitte remmen. De extreme hitte smolt simpelweg één van de ophangingselementen. Vanwege de hitte, ijle lucht en het lange rechte stuk zijn remptemperaturen altijd een aandachtspunt in Mexico. KMag en Haas hadden het dit keer echter niet goed onder controle:

"Het was een hitteprobleem dat het falen van de ophanging veroorzaakte. Het was hitte van de remmen. Kevin was aan het verdedigen en [de temperatuur] sloeg over. Het was gewoon vanwege de hoge temperaturen hier. We moeten het gewoon beter managen. Nico's auto was oke."

Williams-probleem

Het incident is vergelijkbaar met de opvallende schuiver van Nicholas Latifi tijdens de pre-season test vorig jaar. Bij de Canadese brokkenpiloot werden echter beide remmen te heet, waarna zijn Williams stuurloos van de baan spinde. Het probleem keerde terug op Imola, maar resulteerde die keer alleen in een lekke band nadat de remschijf ontplofte.

Formule 1
  • NL Beeld / Action Press