'Opnames Brad Pitt F1-film waren allemaal voor niets'

De Apple TV-remake van Driven heeft een serieuze tegenslag meegemaakt. Als gevolg van de vertragingen door de acteursstaking kan bijna al het beeldmateriaal de prullenbak in.

'Opnames Brad Pitt F1-film waren allemaal voor niets'

Na een lange aanloop begon de filmafdeling van techgigant Apple dit jaar aan de opnames van een heuse Formule 1 speelfilm. Het project van Sir Lewis Hamilton, acteur Brad Pitt, Tron: Legacy en Top Gun: Maverick-regisseur Joseph Kosinski en bekende producer Jerry Bruckheimer kreeg uiteindelijk de titel Apex en werd gepresenteerd als het nieuwste wapenfeit van de sport na Drive To Survive.

Via de connecties van Hamilton kreeg de productie toegang tot actieve Formule 1-circuits, waar het fictieve APX GP-team van Pitt's karakter Sonny Hayes een pitbox aangewezen kreeg. De crew filmde onder andere op Silverstone, Zandvoort en de Hungaroring met door het team van Mercedes aangepaste Dallara Formule 2-chassis. Daarbij werden zelfs pitstops zonder bandenwissels opgenomen.

APX GP auto op de grid van Silverstone.

Acteursstaking

De beelden zouden de film moeten helpen een bepaald niveau van realisme te bereiken. Bij spirituele voorganger Driven werd immers veel teveel gebruik gemaakt van slechte computereffecten. Helaas voor Pitt en co kunnen al die waardevolle beelden echter niet meer gebruikt worden.

Midden in de productie moesten Brad en zijn collega's het werk neerleggen als gevolg van de schrijvers en acteursstakingen in Hollywood. Als leden van de vakbond SAG-AFTRA konden ze niet verder werken. De crew probeerde nog zoveel mogelijk beelden te vergaren zonder de acteurs, maar al dat werk blijkt nu voor niets geweest te zijn.

Verloren deals

In de tijd dat de productie te lijden had onder de staking nam het vertrouwen in het project flink af. Als gevolg daarvan verloor de film een paar van de peperdure echte sponsordeals voor het APX GP-team.

Omdat de logo's van deze merken in alle shots op de wagens, pitboxen en teamkleding te zien zijn kan Apple niets meer met de geschoten beelden, aldus The Sun. Het wegpoetsen en bedekken van de logo's is immers onbegonnen werk.

Met nog maar twee races te gaan heeft de productie eigenlijk geen kans meer opnieuw te kunnen filmen. Alle opnames zijn daardoor verspilde moeite. Aangezien het hele project steunt op het gevoel van realisme en echte beelden is het bovendien geen optie om alles alsnog door de computer te halen.

Het lijkt er dus sterk op dat Apex minimaal een jaar vertraging gekregen heeft. Gezien het feit dat er nog geen vaste releasedatum genoemd was hoeft dat echter geen probleem te zijn.

Formule 1
  • NL Beeld / Planet Photos