VIDEO: rallyrijden in een dikke 'dually'

De mannen van Amerikaanse rallyschool Team O'Neil besloten een bijzondere bolide aan de tand te voelen. Met een gigantische Ford F450 King Ranch gingen ze hun eigen rallystage te lijf.

VIDEO: rallyrijden in een dikke dually

In ons koude kikkerlandje zie je ze maar heel zelden, maar in Amerika zijn ze een begrip: dually's. Volgens Europese regelgeving worden de uitvergrote pickup trucks met dubbel lucht achter al snel aangemerkt als lichte vrachtwagens, maar in Amerika mag elke zestienjarige snotneus er zomaar de weg mee op. De giganten zijn voor mensen die grote ladingen moeten verschepen eigenlijk zo goed als onmisbaar.

F450 King Rally

De zin en onzin van dually's vinden ze bij rallyschool Team O'Neil echter allemaal niet zo interessant. Zij willen vooral weten wat zo'n reusachtige pakezel kan op hun eigen rallystages. Als onderdeel van de serie 'Will it Rally' gingen ze aan de slag met een Ford F450 King Ranch, voorzien van een 6,7 liter V8 turbodiesel. Met 475 pk en een ongelooflijke 1423 newton meter aan koppel onder de kap ontbrak het de Ford in ieder geval niet aan power.

Colin McRanch

Voor het gemakt werd de inschakelbare vierwielaandrijving van de Ford maar even met rust gelaten, waardoor rallyinstructeur Wyatt al het vermogen op de achteras los kon laten. Na een paar rondjes op de skid pad en een paar runs op de slalom was het tijd voor het echte werk.

De F450 weerde zich voor een truck van zijn formaat kranig, en was maar vier seconden langzamer dan een Kia Sedona MPV. De achterbanden konden de volle 1400+ Nm echter niet waarderen. Team O'Neil bewees uiteindelijk wel dat alles een rallyauto kan zijn, als je maar hard genoeg probeert. Met welke ongewone machine zou jij die rallystage graag te lijf gaan?

Cargasm
  • Team O'Neill