Gasly verwacht vrouwen in de Formule 1: 'Die kans zullen ze krijgen'

Pierre heeft er alle vertrouwen in dat de Formule 1 binnenkort verrijkt zal worden met vrouwelijk talent. Elke vrouw die goed genoeg is zal volgens de Fransman meteen een kans krijgen in de koningsklasse van de autosport.

Gasly verwacht vrouwen in de Formule 1: 'Die kans zullen ze krijgen' 

De Formule 1 werkt nu al een aantal jaar aan campagnes om de grid een stuk diverser te maken. Met de F1 Academy en een bijbehorend kartkampioenschap heeft de sport de eerste stappen gezet om een ladder voor vrouwelijk talent richting de koningsklasse aan te leggen.

Door de projecten komen vrouwelijke formuleracers steeds meer aan bod in de media. Denk bijvoorbeeld aan het McLaren lidmaatschap van Bianca Bustamante en de geheimzinnige Aston Martin test van Jess Hawkins. Volgens Alpine's Pierre Gasly is het een duidelijke opmaat naar de eerste vrouwelijke coureur in meer dan dertig jaar:

"Ik zou niet verbaasd zijn. Ik denk dat het zeker mogelijk is. Er zijn een hoop projecten opgezet door de organisatie, door ons team om vrouwen te ondersteunen in onze tak van sport. Ik weet zeker dat als een vrouw echt aantoont dat ze de snelheid en het talent heeft om onderdeel te zijn van de 20 beste coureurs in de wereld, dat ze die kans zaal krijgen."

De cijfers

Alpine ondersteunt al jaren vrouwelijk talent in de vorm van Abbi Pulling. De 20-jarige Britse is een W Series-veteraan en strijdt tegenwoordig mee in de Britse Formule 4 en de F1 Academy. Als een van de slechts twee vrouwen in de Alpine Academy (naast F3-coureur Sophia Flörsch) onderstreept Pulling echter een groot struikelblok voor de zoektocht naar de volgende F1-vrouw: de lage aantallen. Pierre is zich ook bewust van de negatieve situatie. Het percentage mannen dat de F1-bereikt is al minuscuul, maar het percentage vrouwen is nog veel kleiner:

"Als je kijkt naar het percentage van mannen en vrouwen in de racerij, ik denk dat het voor mannen al een kleine kans is om in de Formule 1 te komen. Dus het is natuurlijk nog moeilijker voor vrouwen omdat er minder vrouwen zijn. Ik denk dat het fysiek rijden in de Formule 1 op bepaalde punten best zwaar is maar ik denk dat je daar voor kunt trainen als je hard werkt. Maar het is natuurlijk een beetje zwaarder voor een vrouw."

Geen vooroordelen

Gasly gelooft niet dat er binnen 'mannenclubje' Formule 1 vooroordelen bestaan tegen vrouwen. Elke dame met het benodigde talent zal meteen een kans krijgen:

"Maar als je genoeg talent hebt, dan is het natuurlijk mogelijk omdat ik niet denk dat teambazen mensen zijn die beslissingen maken om hun coureurs te kiezen, en er naar kijken zo van 'we gaan alleen maar voor mannen.' Als er een vrouw is die alle anderen verslaat, dan zal zij natuurlijk de kans krijgen om in de Formule 1 te komen, maar het is gewoon dat er minder vrouwen zijn in de sport en het percentage dat naar de top kan komen is lager."

Buiten de kweekvijvers

Gasly's visie is bewonderenswaardig, maar strookt helaas niet met de realiteit. De grote vrouwelijke talenten in gemengde formuleklasses kunnen immers niet meekomen met de rest van het veld. Sophia Flörsch is op dit moment de dame die het hoogst op de ladder actief is met een stoeltje in de FIA Formule 3. De 22-jarige Duitse eindigde 2023 als 23ste, met een beste finish van zevende en twee punten.

Aan de andere kan van de oceaan doet veelbesproken drievoudig W Series-kampioene Jamie Chadwick het niet veel beter. De 25-jarige Britse werd twaalfde en laatste van de fulltime coureurs in de Indy NXT, met een beste finish van zesde en 262 punten.

Buiten de veilige kweekvijvers van de W Series en F1 Academy komt het vrouwelijk talent dus niet tot haar recht.

Formule 1
  • NL Beeld / Action Press