McLaren lijft eerste vrouwelijke coureur in bij opleidingsprogramma

Bianca Bustamante mag zich de eerste vrouw met officiële steun van McLaren noemen. De F1 Academy-coureur is opgenomen in het Driver Development Programme van het legendarische team.

McLaren lijft eerste vrouwelijke coureur in bij opleidingsprogramma

McLaren heeft vandaag een mooie primeur te pakken. Voor het eerst in de geschiedenis van het team staat er vrouwelijk talent op de loonlijst. F1 Academy-coureur Bianca Bustamante is namelijk opgenomen in het Driver Development programma.

De Filipijnse voegt zich bij F4-coureur Ugo Ugochukwu, recent gekroonde F3-kampioen Gabriele Bortoleto, IndyCar-coureur Pato O'Ward en Le Mans-winnaar Ryō Hirawawa.

Bianca Bustamante

De 18-jarige Bustamante is sinds vorig jaar actief in de autosport. Ze kreeg haar debuut in het derde en laatste seizoen van de W Series, waar ze met één puntenfinish weinig indruk wist te maken. Bianca eindigde het seizoen als vijftiende overall met twee punten. Een overstap naar de gemengde Formula 4 United Arab Emirates bracht weinig meer succes. Met slechts drie punten eindigde ze het kampioenschap als 27ste.

De ommezwaai kwam dit jaar in de nieuwe vrouwenserie F1 Academy. Bustamante pakte in haar debuutrace op de Red Bull Ring een tweede plek en wist de reverse grid race op Circuit Ricardo Tormo zelfs te winnen. Met nog een podium en een overwinning op Monza gaat ze het laatste raceweekend in Austin in met 102 punten, goed genoeg voor een zevende plek overall.

Bustamante na haar eerste overwinning in de autosport.

De weg naar boven

Voor volgend seizoen staat de druk er dus vol op voor Bianca. F1 Academy werkt voor 2024 bovendien samen met de tien F1 teams om bepaalde coureurs en auto's in hun bekende liveries te steken.

Bustamante krijgt naast een oranje pak en auto nu ook begeleiding van McLaren's autosportguru Emanuele Pirro, voormalig F1-coureur en vijfvoudig Le Mans-winnaar. Onder zijn begeleiding moet de Filipijnse racedame haar weg naar de Formule 1 gaan vinden.

Formule 1
  • Formula 1, F1 Academy