Viaplay gooit prijzen flink omhoog

De Zweedse streamingsdienst heeft de tarieven op de thuismarkt noodgedwongen omhoog geschroefd. Een vergelijkbare actie voor Nederland lijkt onvermijdelijk.

Viaplay gooit prijzen flink omhoog 

Het gaat allemaal niet zo lekker bij de enige officiële F1-zender van Nederland. Vanwege allerlei gefaalde projecten op de Britse en Amerikaanse markt en een totaal gebrek aan vertrouwen vanuit de aandeelhouders is Zweedse streamingsdienst Viaplay immers technisch al failliet.

Moederbedrijf Viaplay Group is al druk bezig met herfinancieringen en het afstoten van uitzendrechten, maar het zinkende schip is daarmee nog steeds niet gered. In een poging het hoofd boven water te houden is het bedrijf gaan sleutelen aan de tarieven op de - naar eigen zeggen nog winstgevende - thuismarkt.

27 procent gestegen

Zweedse Viaplay-abonnees hebben hun maandprijs met maar liefst 27 procent zien stijgen. Dat betekend dat Sven en Sigfrid nu omgerekend zo'n 66 euro per maand neer moeten tellen voor de streamingsdienst. Het aanbod van content is weliswaar uitgebreider in Zweden, maar de stijging blijft fors.

Aangezien Viaplay de Scandinavische en Nederlandse markt als de kern van het bedrijf heeft aangemerkt lijkt het een kwestie van tijd voordat dezelfde stappen in ons koude kikkerlandje genomen zullen worden. Bij dezelfde stijging zou de Nederlandse kijker te maken gaan krijgen met een bedrag van zo'n 20 euro per maand.

Eigen goal

Volgens TV-specialisten Totaal TV zou de stijging in Nederland te verklaren zijn door de toevoeging van rivaliserende dienst F1 TV Pro aan het Viaplay-aanbod. De bizarre samenwerking lijkt echter klanten er echter vooral aan te herinneren dat er een goedkoper alternatief is.

F1 TV Pro is er immers al vanaf €64.99 per jaar of €7.99 per maand. Een abonnement voor wellicht 240 euro per jaar of 20 per maand is voor de pure F1-fan niet te verantwoorden, helemaal niet omdat F1 het Nederlandse commentaar van Viaplay doodleuk overneemt. Een verhoging van de prijzen lijkt dus een eigen goal te zijn voor Viaplay.

Formule 1
  • Pexels, NL Beeld / Heukers Media