Het team van AlphaTauri Racing Bulls maakt op dit moment roerige tijden door. De start van 2023 was zo dramatisch dat de totale filosofie achter de formatie uit Faenza op de schop ging. In plaats van de traditionele rol als junior- of zusterteam - zoals met Toro Rosso en AlphaTauri - krijgt het team volgend jaar een nieuwe identiteit als 'klantenteam' van Red Bull. Hierdoor krijgt het een vergelijkbare positie met die van Haas ten opzichte van Ferrari.
De plannen om steeds meer faciliteiten naar het Red Bull campus te verplaatsen en meer onderdelen uit te wisselen hebben voor de concurrentie echter een naar smaakje gegeven aan de transformatie van AlphaTauri. Ondanks alle veranderingen lijkt de band met het moederteam immers weer net zo sterk als in de eerste jaren, toen Toro Rosso doodleuk één jaar oude Red Bull-chassis inzette.
Brown haalt uit
De publiciteit rond de Red Bull-AlphaTauri verhouding is voor McLaren CEO Zak Brown de aanleiding geweest om een open brief te schrijven. In zijn terugblik op het afgelopen motorsportjaar opent de Amerikaan de aanval op het idee van dubbel teameigendom. Brown meent dat twee teams met dezelfde eigenaar volledig in strijd is met de geest van de sport vanwege het overduidelijke risico op belangenverstrengeling:
"De meeste andere grote sporten verbieden het eigendom van twee teams binnen hetzelfde kampioenschap vanwege de overduidelijke potentiële schade dat het doet aan de competitie."
"Het is een ongezonde situatie omdat het een impact heeft op beslissingen zowel op als naast de baan. Of het nu een geval is van toegang tot meer data, het delen van onderdelen of personeel, of zelfs invloed hebben op een strategische stemming, het is niet in de geest van de reglementen."
Volledig onafhankelijk
De band tussen AlphaTauri RB en Red Bull is de aanleiding voor Brown's kruistocht, maar niet het eindstation. Zak ziet het delen van data en onderdelen en het sluiten van strategische partnerschappen tussen op papier onafhankelijke teams als net zo schadelijk. De relatie tussen Haas en Ferrari en het hergebruiken van de Mercedes achterwielophanging door Aston Martin zijn volgens hem ook onacceptabel:
"Het is belangrijk om voor onafhankelijkheid, competitie en eerlijkheid te staan, en ik zou graag wijzigingen willen zien in de reglementen om er zeker van te zijn dat de invloed zich van het ene team naar een andere door strategische partnerschappen en vooral eigendom niet kan verspreiden. De Formule 1 zou trouw moeten blijven aan het merk, en elk team - afgezien van power units - zou volledig onafhankelijk moeten zijn van elkaar."
Voor de fans
Over twee jaar zullen de teams, de FIA en Formula One Management een nieuwe Concorde Agreement moeten sluiten. Brown wil bij die gesprekken de zorgen rond onpartijdigheid voorop gaan stellen. Het dubbele eigendom van Red Bull Racing en AlphaTauri RB moet door een aanpassing van de reglementen onmogelijk gemaaaakt gaan worden. Dat is immers wat de fans willen, aldus Zak:
"De sport is niet perfect, en terwijl we vooruitkijken naar het onderhandelen van de volgende Concorde Agreement om de organisatie met de teams en de commerciële rechtenhouders te verenigen, zouden we sommige regels die op dit moment een impact hebben op de onpartijdigheid tussen deelnemers voorop moeten stellen."
"Ik geloof dat Formule 1-fans universeel geloven in de eerlijkheid bij competitie en een gelijk speelveld, en alle acties die de geest van de competitie benadelen zouden verwerpen. Het delen van informatie, gedeeld eigendo, en strategische allianties binnen de Formule 1 zullen alleen maar dienen om het geloof van de fans in een eerlijke en harde competitie te ondermijnen."
- NL Beeld / Proshots, Red Bull Content Pool, NL Beeld / Action Press