Vrijwilligers met lasergun jagen op hardrijders 

In de categorie: 'zoek een hobby' vinden we vandaag een groep Britse BOA-wannabes. In Staffordshire helpen brave burgers de politie een handje mee door in hun vrije tijd te gaan laseren.

Vrijwilligers met lasergun jagen op hardrijders 

De politie komt eigenlijk altijd en overal handen tekort. Je kunt immers simpelweg niet op twee plekken tegelijk zijn. In de Engelse county North Staffordshire hebben ze daar een unieke oplossing op gevonden.

In de strijd tegen hardrijders heeft de lokale hermandad de hulp ingeschakeld van vrijwilligers. Deze extreem brave burgers werden uitgerust met een lasergun, waarmee ze op vaste plekken in hun vrije tijd automobilisten gingen controleren op hun snelheid.

Het proces

Overtreders kregen geen boete thuis, aangezien de vrijwilligers daar helemaal geen bevoegdheid toe hebben. In plaats daarvan werden de kentekens genoteerd en doorgeseind naar de politie. Vervolgens werd er een waarschuwingsbrief opgesteld en naar de kentekenhouder verstuurd.

Bij een tweede overtreding volgde er een brief met een meer dreigende toon. Werden er binnen twaalf maanden drie overtredingen geregistreerd op één kenteken, dan kreeg de hardrijder bezoek van een paar agenten voor een stevig gesprek.

Positieve reacties

Volgens lokale publicatie StokeOnTrentLive werden er in de plaatsen Stoke-on-Trent, Newcastle en de Moorlands tussen 1 oktober 2022 en 30 september 2023 maar liefst 2.214 hardrijders genoteerd door de vrijwillige 'speedwatch'. Dat was ongeveer 2,5 procent van alle passerende automobilisten.

Volgens de fanatieke burgerwachters zijn de reacties op hun werk opvallend positief. Ze krijgen regelmatig duimpjes omhoog van sociaal bewuste voorbijgangers. Dat kunnen we ons echter maar moeilijk voorstellen.

Algemeen
  • Adobe Stock, NL Beeld / PA Images, NL Beeld / Regiofotografie