Britse overheid maakt rijbewijs digitaal

De tijd van pasjes is als het aan de Britten ligt binnenkort voorbij. Vanaf 2024 zullen automobilisten hun rijbewijzen via een app kunnen tonen aan de autoriteiten.

 Britse overheid maakt rijbewijs digitaal

Na het verruilen van papieren rijbewijzen voor het creditcard-format werkt de Britse overheid aan de volgende stap. De Driver and Vehicle Licensing Agency (DVLA) maakt zich op voor een volledige digitalisering. Voorlopige rijbewijzen, papieren certificaten en keuringsrapporteb zullen allemaal overgaan op een DVLA-app. Volledige rijbewijzen zullen dezelfde overstap gaan maken, maar de plastic variant blijft voorlopig alsnog beschikbaar.

Brexit maakt het mogelijk

De DVLA worstelt al langer met het idee van een digitaal rijbewijs, maar kon het systeem nooit doorvoeren vanwege wetten opgesteld door de Europese Unie. Nu de VK zich losgeweekt heeft van de EU is dat obstakel echter opgeruimd. De redenering achter de switch is simpel: een portemonnee kun je nog vergeten, maar bijna niemand gaat nog over straat zonder een smartphone.

Toegenomen risico

Het is volgens Steve Gooding van automotive onderzoeksbureau RAC Foundation de ideale oplossing: "Bestuurders hebben vandaag de dag hun telefoon vrijwel altijd bij zich. Dus de telefoon gebruiken om het rijbewijs op te slaan zou heel handig kunnen zijn."

Gooding waarschuwt wel voor de gevaren van een wereld waarin elk belangrijk document vervangen is door een bestandje in een app: "Het risico is dat hoe meer persoonlijke gegevens we op onze telefoons opslaan, hoe meer ze gewild worden als een doelwit voor dieven en hackers."

2024

De DVLA deelt die zorgen niet. In een actieplan belooft de overheidsdienst tussen 2021 en 2024 alle relevante documenten te zullen digitaliseren. Het Verenigd Koninkrijk is niet de eerste op het gebied van digitale rijbewijzen. In acht Amerikaanse staten, waaronder Arizona, Georgia en Florida, is in samenwerking met Apple een soortgelijk systeem al gelegaliseerd.

Zoals gezegd zal het vanwege de huidige wetgeving nog even gaan duren voordat je in Nederland met je iPhone naar een agent kan zwaaien. Een RDW rijbewijs-app is er al, maar deze controleert alleen de echtheid van het fysieke rijbewijs. Op zichzelf is de app geen geldig identificatie middel.