Het bericht dat Apple de strijd aan gaat binden met Tesla is door Elon Musk met een hoop vraagtekens ontvangen. De CEO van de elektrische fabrikant geeft in een paar tweets een behoorlijk inkijkje in het verleden tussen Apple en Tesla. Volgens Musk had de elektronicagigant geen enkele interesse in Tesla toen het bedrijf door een diep dal ging.
Diep dal
Momenteel gaat het Tesla voor de wind. De auto's vliegen uit de fabrieken en ook in de stores worden de elektrische auto's nog steeds goed verkocht in het rampzalige coronajaar. Dat was ooit anders. In 2017 en 2018 ging Tesla door een lange donkere nacht, toen het bedrijf de productie van de Model 3 maar niet op gang kreeg. Dat model moest de massa gaan bereiken en Tesla financieel stabiel maken (wat uiteindelijk ook met veel moeite gelukt is). Op het dieptepunt van het ravijn belde een wanhopende Elon Musk naar Apple-CEO Tim Cook. Hij wilde Tesla verkopen aan het (toen ook al) rijkste bedrijf van de wereld. Tim Cook gaf echter niet thuis, hij had niet eens zin om zijn mede-CEO te ontmoeten, aldus Elon Musk.
Volgens Musk had Cook op dat moment een tiende van de huidige waarde voor het bedrijf hoeven neer te leggen. Tja, dat is een mooie investeringskans die voorbij is gegaan. Nu moet Apple het zelf doen, en ook daar heeft Musk wat vraagtekens.
Revolutie?
De tweet, die aan zijn bekentenis op het gebied van Apple voorafgaat, laat zien dat volgens hem de uitgelekte plannen van Apple helemaal niet zo revolutionair zijn. De monocell-technologie die Apple zou willen gebruiken is scheikundig helemaal niet mogelijk, omdat het maximale voltage van de batterijen dan veel te laag zou zijn. En een andere revolutionare techniek gebruikt Tesla ook zelf al.
420...
Musk heeft van zijn twitterfouten in het verleden geleerd en gaat niet in op een suggestie van een volger. Die Brett Winton (investeerder in automotive) vraagt zich af of er niet selectief 'gelekt' is naar Reuters door belanghebbenden. Het nieuws bracht in ieder geval de koersen van Tesla (negatief) en Apple (positief) in beweging. Handig voor mensen die op korte termijn nog even hun 'aandelenweddenschappen' moesten winnen.